Ehitamine muutus aastaga kümnendiku võrra odavamaks

Ehitushinnaindeks langes 2009. aasta IV kvartalis võrreldes eelmise aasta IV kvartaliga 10%, teatab Statistikaamet.

Piltlikult – kui eelmise aasta jaanuaris läks keskmise 160 ruutmeetrise maja ehitamine maksma 2,2 miljonit krooni, siis täna saaks täpselt samasuguse maja 200 000 krooni võrra odavamalt ehk siis 2 miljoniga.

2009. aastal langes indeks 2008. aasta keskmisega võrreldes 8,5%.

Ehitushinnaindeks langes 2009. aasta igas kvartalis eelmise aasta vastava kvartaliga võrreldes ja seetõttu oli languses ka aasta keskmine indeks. Aasta keskmise ehitushinnaindeksi langus võrreldes eelmise aasta keskmisega oli alates 1995. aastast esmakordne.

IV kvartalis mõjutas indeksi langust peamiselt tööjõu odavnemine 17,6%. Ka ehitusmasinate ja ehitusmaterjalide hinnaindeks oli ikka veel languses. Aasta keskmise indeksi langust mõjutas samuti peamiselt tööjõu odavnemine.

Võrreldes eelmise kvartaliga oli ehitushinnaindeksi muutus -0,9%, peamiselt mõjutas seda tööjõu odavnemine.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks langes 2009. aasta IV kvartalis võrreldes III kvartaliga -1,1% ja võrreldes eelmise aasta IV kvartaliga -9,4%. 2009. aastal muutus indeksi 2008. aasta keskmisega võrreldes -8,1%.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed