11. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kindlustusseltsid hoiatavad katuste sissekukkumise eest

Kindlustusseltside liit soovitab majaomanikel ja -haldajatel lükata katustelt ära üleliigne lumi, sest kindlustus reeglina ei hüvita lume raskuse all sissekukkunud katuste taastamist.

Kindlustusseltside liidu (EKSL) juhatuse liikme Andres Piirsalu sõnul hakkab viimaseid nädalaid kestnud lumesadu proovile panema majakatuste tugevusvaru. "Kõige rohkem mõjutavad ekstreemsed lumeolud kergeid lame- või väikese kaldega katuseid ning seda eriti tööstus- ja laohoonete, spordihallide ja teiste suurte katusepindade korral," ütles ta.

Liit soovitab majaomanikel ja -haldajatel üleliigne lumi katustelt ära lükata, sest  aegamisi muutub lumi raskemaks ning katuste sissekukkumise oht suureneb. "Lume raskuse all sissekukkunud katust nagu ka sellest tingitud kahjustusi hoonele ja selles olevale varale kodu- ja varakindlustuse raames reeglina ei hüvitata," märkis Piirsalu.

EKSLi juhatuse liikme sõnul on kindlustuse üks peamisi põhimõtteid, et kahju põhjustanud sündmus peab olema ootamatu ja ettenägematu. "Kui lumekiht katusel nädalate kaupa pakseneb, siis ei ole enam kindlasti tegu ettenägematu ja ootamatu juhtumiga, kui katus või sarikad rekordilise paksusega lumekihi all purunevad," kinnitas ta.

"Katuse sissekukkumise otsesest varalisest kahjust võivad oluliselt suuremaks osutuda juhtumiga kaasnevad rahalised kahjud hoones või territooriumil viibinud isikutele ja nende varale, näiteks ravikulud, saamata jäänud tulu, kahju pargitud sõidukitele. Kõik see tuleb samuti hoone omanikul hüvitada," rääkis Piirsalu.

Tema sõnul võib mõningatel juhtudel abi olla eelnevalt sõlmitud vastutuskindlustusest, aga puhtalt hooletusest põhjustatud kahjusid ei pruugi alati kompenseerida ka vastutuskindlustus.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi andmetel olid lume tõttu viimati suuremad varingud 1985. aastal, mil kukkus sisse sadu hoonete katuseid.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785