Autor: Silvia Kruusmaa • 7. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

50miljoniline kahjum Leedust võib viia Kodumajagrupi pankrotti

Leedu turult ligi 50 miljoni kroonise kahjumi tõttu lahkunud Kodumajagruppi võib pankrot oodata ka Eestis. Eestis sai hansapankurite loodud ettevõte tuntuks Tiskre elurajooni arendajana.

Äripäeva uudiskiri news2biz kirjutas eile, et Hansapanga asutaja Andres Saame suurosalusega kinnisvaraarendaja Kodumajagrupp lahkub Leedu turult ligi 50 miljoni kroonise kahjumiga.

Leedu pankrotistusid Kodumajagrupi kaks tütarettevõtet. Mullu aprillis läks pankrotti Vilniuses 5,7hektarilisele maatükile 1400 korterit planeerinud Otlit. "Finantssituatsioon halvenes oluliselt 2008. aastal, projekti ostja taganes esialgsest lepingust põhjustades sellega meile suuri probleeme," rääkis Kodumajagrupi tegevjuht Urmas Laur.

"Proovisime äri ümber struktureerida, kuid Leedu SEB taganes varasemast lubadusest laenu refinantseerida, seetõttu ei jäänud meile muud varianti, kui pankrot välja kuulutada," lisas ta.

Teine Kodumajagrupi tütar Livin Baltic plaanis 50 kahekorruselise paarismajaga elurajooni Vilniusest väljapoole. 200 perele mõeldud elurajooni ehituse maksumus oli ligikaudu seitse miljonit eurot (110 mln kr) ja see oleks pidanud algama 2008. aastal.

Esimene hoiatav tõrge saabus siis, kui pankrotistus projekti partneriks olnud Taani firma Koba. Lisaks oli Baltic Lavinil Leedus veel kaks projekti. Kuid ebakindel situatsioon kinnisvaraturul Leedus ja Eestis sundis Kodumajagruppi loobuma ka sellest tütarfirmast.

"Turg on otseses mõttes ära kadunud ning hinnad on kukkunud üle 50%. Arenduste realiseerimine sellistes tingimustes on väga kaheldav," kirjeldas Laur kehva seisu. Kahe tütarfirma pankrotistumine tähendab ettevõttele rohkem kui kolme miljoni euro suurust kahju, märkis ta.

Kodumajagrupil on praegu Eestis kolm arendust, mis on kõik osaliselt müüdud. 1996. aastal Tiskres esimese uuseluarenduse ehitusega tuntust saanud ettevõtte tulevik on pilvine. Peaaegu kõik eelnevate aastate jooksul kogunenud kasum läks 2009. aasta kolme miljoni euro suuruse kahju lappimiseks.

Lisaks oli ettevõttel eelmise aasta algul samas suurusjärgus võlakirju ja laene. Mullu õnnestus ettevõttel müüa kinnisvara vaid ühe miljoni euro eest. "Ka Eestis võib meid oodata pankrot, ma ei välista seda," ütles Laur.

40 protsenti Kodumajagrupist kuulub Hansapanga ühele asutajale Andres Saamele. Ettevõttel on kokku 11 osanikku, neist kaheksa juriidilised isikud. Kodumajagrupi nõukokku kuuluvad Saame kõrval ka Rain Lõhmus ja Jaanus Otsa.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785