6. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu Elamuhaldus: lumi ei mahu kuhugi ära

Tartu Elamuhalduse juhatuse liige Teet Suits ütles, et suurimaks probleemiks on kõnniteedelt ning õuedelt kokkulükatud lund kuhugi mahutada.

Vastab Teet Suits.

Millised on probleemid seoses rekordilise lumega?

Probleemid: põhiliselt samad, mis eelnevatelgi aastatel: 1) kõnniteedelt, õuedelt ja parklatest kokkulükatud-kogutud lund on raske ära mahutada, kuna tänavad on kitsad, äravedamine läheb väga kulukaks ja seda omanikud tellida ei taha, 2) lume koristamine sõiduteedelt: kui meie poolt hooldatav tänavaala on kitsas, siis peale majahoidja käimist käib sõiduteelt mitmed korrad päeva jooksul lund lükkamas tänavapuhastusauto, kes, tulenevalt sõidukiirusest, lükkab osa lund uuesti kõnniteele tagasi.

Sama asi majade juurde sissesõidutee otstega. Siin aga võib sellisel juhul tekkida see probleem, et kui sissesõidutee ots on lumine, siis prügiauto keeldub sisse sõitmast, prügi jääb vedamata ja elanikud saavad prügifirmalt tühisõiduarve.

Kuidas jaguneb vastutus korteriühistu ning hooldusfirma vahel, kui lumekoristus viibib?

Vastutus sõltub suuresti sellest, kuidas on sõlmitud leping (KÜ-te puhul) või kokku lepitud hooldusfirma ja majaelanike (KOÜ-suste) vahel. Kui koristus toimub igapäevaselt, siis vastutab hooldusfirma, kui aga koristus on kokku lepitud n. ülepäeviti või paar korda nädalas (seda tehakse kulude kokkuhoidmise eesmärgil, kuigi meie ettevõte selliseid varianti talveks ei pakugi, kui siis suviseks perioodiks), siis on vastutus segasem. Mõlemad pooled saavad sellisel juhul teoreetiliselt vastutust veeretada teineteise kaela. Meie ettevõttel on aga sellisteks puhkudeks, kui meie vastu tekib nõue, sõlmitud kindlustusega vastutuskindlustuse leping.

Millised on sanktsioonid?

Minule teadaolevalt saab kannatanu tulenevalt hoolduse halvast kvaliteedist tingituna tekkinud kahjust (n. inimene kukub libeduse tõttu, murrab mingi luu, siis on tal õigus kinnistu omanikult nõuda hüvitust, kinnistu omanik saab seda omakorda nõuda hooldusfirmalt) nõuda hüvitist. Samuti on Tartu linnal olemas menetlusteenistus, kes käib ja kontrollib olukorda Linnas ja see teenistus võib teha kinnistu hooldajale hoiatuse või kohe trahvi.

Milliseid jää- ja lumetõrjevahendeid kasutada?

- Vahendid: kui rääkida vahenditest, siis igal neist on oma positiivne ja negatiivne pool: 1) graniitkillustik, -sõelmed: on hea libisemise vastu (juba paar tera jala all aitab libisemise vastu), aga seda kantakse jalanõude mustrites siseruumidesse ja seal nad kriibivad põrandaid jne., 2) soola-liiva segu: aitab hästi libisemise ja jäätumise vastu, aga seda kantakse üsna palju jalgadega siseruumidesse, kust seda päris tüütu ja paha ära koristada, 3) sool: hea materjal jää tekkimise vastu, samuti sulatab lund hästi, toimib ca  -10 kraadini, aga sellest ummistub ära jalamatt ja põrandale tekivad soolast heledad laigud ja teatud põrandakatetele ei mõju sool hästi, 4) liiv: aitab ainult libisemise vastu, aga seda kantakse samuti palju siseruumidesse. Seega üht ja päris head ning 100% kõiki rahuldavat materjali pole veel leiutatud.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785