31. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABC Kliima: konkurents läheb aina hullemaks

Soojus- ja kliimaseadmetega tegeleva ABC Kliima OÜ direktor Priit Pärn rääkis, et ehkki järgmisse aastasse minnakse üsna pessimistlikult, on keeruline aeg noorele ärijuhile heaks koolituseks.

„Kahjum on igal juhul tulemas ja käibelangus 40%. Meie põhikäive tuleb soojuspumpade müügist ja küttelahenduste ehitustest. Kuna elamuid praegu ei ehitata, müüme põhitoodangu olemasolevatesse majadesse, kus elanikud soovivad küttekulusid kokku hoida,“ rääkis Pärn.

Järgmisse aastasse minnakse pessimistlike hinnangutega, plaanis on tegevusvaldkonda laiendada ning ees on ka kaubamärgi muutus. „Kodukliima brändinimi on eksitav, meil on potentsiaali tegeleda suurte asjadega,“ märkis Pärn. „Eelarve osas loodame, et käibenumber 2010. aastal üle 10% ei kuku, aga kardame, et kahjum tuleb suurem kui sel aastal,“ lisas ta.

Konkurents on noore ärijuhi sõnul läinud aina hullemaks: „Ja ära kaovad just ausad ja korralikud firmad. Palju on neid, kes ettevõtte pankrotti lasevad ja siis kaks firmat asemele teevad. Tarbijatel tuleks krediidiinfot vaadata. Sageli on nende firmade puhul, kes sigadusi teevad ja enne põhjaminekut viieaastast garantiid pakuvad, krediidiinfost näha, et see pole võimalik,“ rääkis Pärn.

„Vahel on tunne, et meist ei sõltu mitte midagi. Konkurents on ebaaus ja siin polegi muud võimalust kui kannatada kurbade naeru. Riik peaks sekkuma ja mitte lasta edasi tegutseda kahtlastel firmadel,“ arvas ta.

Positiivsena näeb Pärn seda, et tema kui noore juhi jaoks on keeruline aeg heaks kooliks.  „Ilma ise läbi elamata valede otsuste tagajärgi on ju võimatu teha tulevikus häid otsuseid! Näiteks olen õppinud, et headel aegadel ei saa sõlmida lepinguid, mis on ebareaalsed.  Nendest on kehvadel aegadel võimatu vabaneda. Tuleb mõelda ette,“ rääkis ta oma õppetundidest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785