16. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Orissaare alajaam sai uue jaotla

Saaremaal Orissaare alajaamas valmis Eesti Energia Jaotusvõrgu tellimusel kaasaegne 10 kilovoldiline jaotla, mis ehitati mullu avarii tagajärjel hävinenud jaotla asendamiseks.

Eelmise aasta novembris hävines avarii tagajärjel Orissaare alajaama jaotla, mistõttu oli Orissaare alajaama piirkonna elektrivarustus korraldatud ajutise toite abil. „Uues vastvalminud 10 kV jaotlas on kasutusel kaasaegsed automatiseeritud ja telejuhitavad seadmed, mis tagavad Orissaarele ja selle lähiümbrusele pikaajalise ja stabiilse elektrivarustuse,“ ütles Eesti Energia Jaotusvõrgu juhataja Tarmo Mere. Tema sõnul on tänaseks Orissaare alajaama piirkond üle viidud ajutiselt toitelt uue jaotla toitele, mis vähendab oluliselt suurte kliendikatkestuste arvuga avariide ja elektrikatkestuste tekkimise riski.

Orissaare alajaama jaotla näol on tegemist kolmanda kaasaegse 10kV jaotlaga Saaremaal. Uue jaotla ehitustööde maksumuseks kujunes üle 9,5 miljonit krooni. Tööde tellijaks oli Eesti Energia Jaotusvõrk, peatöövõtjaks oli Skanska EMV AS. Uue jaotla toitele viimisel osalesid Elering OÜ ja Eesti Energia Jaotusvõrgu spetsialistid.

2009. aastal investeeris Eesti Energia Jaotusvõrk lisaks Orissaare alajaama rekonstrueerimisse ka Saaremaa elektrivarustuse töökindluse parandamisse ja pingeprobleemi lahendamisse ca 14 miljonit krooni. „Järgmiseks aastaks planeerime investeeringute mahu kahekordistumist ja investeerime Saaremaa elektrivarustusse ca 30 miljonit krooni,“ sõnas Innar Kaasik, Eesti Energia Jaotusvõrgu võrgu haldamise osakonna juhataja.

2010. aasta suurimad objektid Saaremaal on Kuressaares paikneva 35 kV liini demontaaž ja 10 kV elektriliinide asendamine maakaablitega, Nasva-Läätsa 35 kV õhuliini maakaabliga asendamise ning Valjala aleviku 10kV liinide rekonstrueerimine. Lisaks uuendatakse alajaamad ja ehitatakse elektriliinid Iide, Kahutsi, Lehtmetsa, Läätsa, Reeküla, Opi, Lindmetsa, Põitse, Reina, Valdi, Lõetsa, Väljaküla, Männiku külades.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785