10. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskkonnajuhtimine surub ehitustöö kulusid alla

Esiotsa tüütuna näiv ehitusfirma keskkonnjuhtimine vähendab tegevuskulusid, mis on majandussurutise ajal eriti oluline näitaja, ja negatiivseid keskkonnamõjusid, mis on samuti tähtis ja parandab mainet, kirjutab Nordecon Betoon kvaliteedijuht Meelis Trepp.

Mõlema Euroopas levinud juhtimissüsteemi eesmärgid on sarnased - tagada ettevõtete või organisatsioonide keskkonnategevuse tulemuslikkuse parandamine standardiseeritud juhtimissüsteemi abil.

Lugedes vastavaid eurostandardeid, võib nende rakendamine tunduda keeruline ja ressursimahukas. Tegelikkuses see nii keeruline polegi.

Olenevalt ettevõtte suurusest ja tegevuskohtade paljususest võib tööhulk süsteemi rakendamisel varieeruda. Loomulikult on võimalik võtta endale abiks juhtimiskonsultant, kes aitab süsteemi ülesehitamisel, kuid paljugi on võimalik ise ära teha.

Olenemata valitud juhtimismeetodist tuleb ettevõtetel juhtimissüsteemi rakendamiseks võtta endale keskkonnaalased kohustused ja hinnata hetkeolukorda.

Kohustuste all peetakse silmas ennekõike ettevõtte põhiväärtuste ülevaatamist ning tulemusliku keskkonnaalase tegevuse väärtustamist.

Lähtuvalt ettevõtte tegevusalast ja asukohast tuleb olukoda hinnata erinevate meetodite abil.

EMASi soovitatud ökokaardistamine on lihtne ja probleemsetele kohtadele kiiresti viitav kaart. See aitab projektijuhtkonnal välja selgitada ning tähelepanu all hoida tegevusest tulenevaid keskkonnaprobleeme, -ohtusid või -mõjusid.

Ehitusfirmal, kellel on palju objekte, mis asuvad erinevates kohtades ja on erineva suurusega, tasub kindlasti olukorra hindamiseks ja keskkonnariskide väljatoomiseks objekti üks kuni kolm korda ökokaardistada. Ökokaardistamise arv sõltub avastatud puudustest.

Selle meetodi kasutamisel on kõige lihtsam võtta aluseks tööohutusplaani lisas olev ehitusplatsi skeem, millele on juba eelnevalt märgitud kõik ehitusobjekti osad. Nende hulka kuuluvad kontori ja olmeruumide asukohad platsil, ehitatav objekt, vee ja kanalisatsiooni kohad, jäätmete ladustamiskohad. (vt Töötervishoiu ja tööohutuse nõuded ehituses N 4 p 5).

Ökokaardistamise käigus kontrollitakse kogu ehitusterritooriumi ning avastatud probleemsed kohad - keskkonnareostus, potentsiaalsed ohuallikad (näiteks müra, tolm), kõik ressursikasutuskohad (energiakasutus, veekasutus, jäätmete ladustamine) - kantakse skeemile erinevat värvi markeritega.

Tulenevalt kaardistamise tulemustest saab nüüd määratleda objektiga seotud olulised keskkonnaaspektid (riskid), ettevõtte üldised, samuti objektiga seotud keskkonnaeesmärgid.

Samuti nende saavutamiseks vajaminevad tegevused koos vastutajatega ja ajakavaga.

Saadud kaart tuleb välja trükkida ning riputada objektil kohale, kus see on kõikidele nähtav. Ehitusprojekti lõppedes vaadatakse skeem üle ning hinnatakse eesmärkide täitmise protsenti.

Ökokaardistamine on lihtne võimalus määratleda oma ettevõtte või ehitusobjekti keskkonnaaspekte, eesmärke ja tegevusi ning see on piisav paljude ISO 14001 sertifitseerimiseks vajaminevate kriteeriumite täitmiseks..

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785