11. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pirita ja Viimsi üüriturg elavneb

Pole vist kellelegi uudiseks, et kinnisvarahinnad on tunduvalt langenud ning tehingute arv koos nendega, kirjutab Uus Maa Kinnisvara Pirita ja Viimsi piirkonnamaakler Hardi Alliksaar.

. Praeguses turusituatsioonis on nii kinnisvara müüjatel kui ka ostjatel väga oluline olla kursis turul toimuvaga ning võtta arvesse ka muutuvaid trende. Seega tuleks pidevalt hoida oma pilk nii pakkumistel ja nõudlusel kui ka reaalselt toimunud tehingutel.

 Viimase aja praktikale tuginedes on näha, et aktiivsemaks on muutunud korterite üürimine. Üha enam otsitakse just suuremaid kortereid, kus oleks vähemalt 3-4 tuba ning mille üürihind jääks suurusjärku 3000-4000 krooni kuus.

Viimsi vallas on hetkel kinnisvaraportaali city24.ee andmetel müügis 314 korterit ning üürile anda 49. Pirital vastavalt 206 ja 42 korterit. Kuigi pakkumiste arv on suur ja paljude arvates tehinguid üldse ei toimu, on statistikat vaadates näha, et käesoleva aasta mai- ja juunikuu jooksul on Pirita ja Viimsi valla peale tehtud kokku 50 korteriomandite ostu-müügitehingut, millest 17 on tehtud Pirita linnaosas.

 Ka majade osas on näha üürituru elavnemist. Eelistatakse mereäärseid ja mõistlike kommunaalkuludega maju, kuid on näha ka huvi suuremate ja eksklusiivsemate elamute vastu. Enim otsitakse maju üürihinnaga 8000-10 000 krooni. 2009. aasta juulikuu seisuga on city24.ee andmetel Pirital müügis 137 ja üürile anda 24 maja. Viimsis on müügis 224 ja üürile anda 26 maja. Paari viimase kuu jooksul on Pirital ja Viimsi vallas tehtud 25 majade ostu-müügitehingut ning valdavalt jäävad hinnad 3,5 - 4 miljoni krooni piiridesse.

 Maade osas suuri suviseid elavnemise märke näha ei ole. Ostetakse maatükke, mille hinna ja asukoha suhe on reaalselt paigas. Ülehinnatud maatükke keegi ostma ei torma, kuid õiglase turuhinna määramisel võib mõistliku ajaga tehinguni jõuda. Siiski, vaadates maa-ameti tehingustatistikat, on näha, et mai- ja juunikuu jooksul on tehtud maatükkidega Pirital ja Viimsi vallas kokku vaid 5 ostu-müügitehingut.

Pakkumine on küll suhteliselt suur, kuid ostuotsuse langetamist mõjutavaid faktoreid on veelgi rohkem. Ostjatele on tähtsad asukoht, seisukord, infrastruktuur ja loomulikult hind. Ostuotsust mõjutab sageli teadmatus tuleviku suhtes. Arusaamad sellest, et tehinguid ei toimu üldse ja absoluutselt kõik pakkumishinnad on täis õhku, ei vasta kindlasti tõele, kuid samas ei saa kuidagi vastu vaielda ka sellele, et tehingute arv on tunduvalt vähenenud ning koos sellega ka reaalsed tehinguhinnad ning languse pidurdumisest veel olulisi märke ei ole. Kevad ja suvi on kaasa toonud küll pisut suurenenud liikumise kinnisvaraturul, kuid kas see nii ka jääb, seda on väga keeruline ennustada. Üks on siiski selge, reaalse ja praegustele turutingimustele vastava hinnaga oma kinnisvara müües jõuab palju suurema tõenäosusega tehinguni, kui reklaamides oma kinnisvara kõrgema hinnaga ja lootes heale õnnele.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785