Eluasemelaenude jääk ja käive kahanemas

Eluasemelaenude ja eraisikulaenude jäägi aastane juurdekasv on Eesti Panga andmeil langenud nullini. See aga tähendab, et eelmise kvartaliga võrreldes on laenujäägid asunud vaiksesse langusesse.

Nii on käesoleval aastal pankade eluasemelaenude portfell igakuiselt langenud keskmiselt 148 miljoni krooni võrra.

Eluasemelaenude jääk 2009. a. II kvartali lõpus oli 96,3 miljardit krooni. Vähenev laenujääk tähendab, et ka laenukäive ehk igakuiselt väljastatavate uute laenude maht peab vähenema. 2009. a. II kvartalis väljastati uusi eluasemelaene 1,77 miljardi krooni väärtuses.

Veel käesoleva aasta I kvartalis oli vastavaks näitajaks 1,82 ja aasta tagasi 7,22 miljardit krooni. Eluasemelaenude intressimäär oli 2009. a. juunis 3,9%. Intressimäära baasilks olev euribor oli selleks ajaks langenud 1,3 protsendini, mis teeb laenumarginaaliks 2,6%. Minimaalne keskmine intressimarginaal on olnud 2005. a. oktoobris 0,8% ja viimaste aastate maksimaalne jaanuaris 2009. a., mil see oli 2,8%.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed