10. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eluasemelaenude jääk ja käive kahanemas

Eluasemelaenude ja eraisikulaenude jäägi aastane juurdekasv on Eesti Panga andmeil langenud nullini. See aga tähendab, et eelmise kvartaliga võrreldes on laenujäägid asunud vaiksesse langusesse.

Nii on käesoleval aastal pankade eluasemelaenude portfell igakuiselt langenud keskmiselt 148 miljoni krooni võrra.

Eluasemelaenude jääk 2009. a. II kvartali lõpus oli 96,3 miljardit krooni. Vähenev laenujääk tähendab, et ka laenukäive ehk igakuiselt väljastatavate uute laenude maht peab vähenema. 2009. a. II kvartalis väljastati uusi eluasemelaene 1,77 miljardi krooni väärtuses.

Veel käesoleva aasta I kvartalis oli vastavaks näitajaks 1,82 ja aasta tagasi 7,22 miljardit krooni. Eluasemelaenude intressimäär oli 2009. a. juunis 3,9%. Intressimäära baasilks olev euribor oli selleks ajaks langenud 1,3 protsendini, mis teeb laenumarginaaliks 2,6%. Minimaalne keskmine intressimarginaal on olnud 2005. a. oktoobris 0,8% ja viimaste aastate maksimaalne jaanuaris 2009. a., mil see oli 2,8%.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785