7. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinnalangus aeglustumas päikesepaistelise ilma tõttu

Elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE Indeks on jõudnud 69,5 punkti tasemele. See on 26,5% võrra allpool indeksi aastatagusest tasemest, kirjutab Tõnu Toompark.

Võrreldes indeksi tipphetkega aprillis 2007. a. on KV.EE Indeks langenud 36% võrra.

Absoluutnumbrites tähendab 69,5 punktil olev keskmine pakkumishind 14 286-kroonist ruutmeetri hinnataset. Aasta tagasi oli elamispindade keskmiseks ruutmeetri pakkumishinnaks 19 400 krooni ning tipphetkel 22 300 krooni.

Võrdlusena olgu siin toodud, et korteriomanditehingute keskmine hinnatase oli Eestis juunis maa-ameti andmetel 9 620 krooni. Pakkumishindade muutust kajastav indeks on langenud märksa aeglasemalt reaalsetest tehinguhindadest. Seda eriti viimase poole aasta jooksul. Viimastel nädalatel on pakkumishindade langus küll pisut aeglustunud, kuid kuude lõikes on pakkumishindade langus pigem kiirenemas.

Näiteks veel käesoleva aasta jaanuaris oli aasta baasilt vaadatud pakkumishinade langus kõigest 16-17% tänase 26% vastu. Hinnalanguse ajutine aeglustumine ei tähenda siiski languse lõppu. Pigem võib arvata, et suveloiduses kinnisvaramüüjad ei ole päikesepaistelise ilma tõttu hindade korrigeerimisega väga aktiivselt tegelemas.

Elamispindade tehinguhinnad on enam kui tõenäoliselt jätkuvalt langemas ja võib prognoosida, et 60 punktist allapoole jõuab indeks käesoleva aasta sügisel. Elamispindade pakkumiste indeks on aeglaseest ja stabiilselt viimase aasta jooksul langemas. Langus on küll väike, kuid siiski olemas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785