16. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viis olulist küsimust kinnisvaramüüjale

Viis küsimust, millele tähelepanu pöörates on koduostjatel võimalik ebameeldivatest üllatustest hoiduda.

Majanduslangus on kinnisvaraarendajate ridu tublisti hõrendanud, jättes maha mitmeid lõpetamata või puudustega elamuarendusprojekte. Nii mõnigi pere on ostnud heauskselt kodu teadmisega, et kohe-kohe saavad teed kõvakatte, ümbruskond haljastuse ja paberimajandus korda. Paraku on aga mitmel juhul arendaja makseraskustesse sattumise või tegevuse lõpetamise tõttu tööd tänaseni pooleli.

Tallinna lähedaste elamupiirkondade arendamisega tegeleva ettevõtte IBE Estonia OÜ juhataja Ülle Kullör toob allpool ära viis küsimust, millele tähelepanu pöörates on koduostjatel võimalik ebameeldivatest üllatustest hoiduda.

Ehitise kasutusluba

Kohaliku omavalitsuse poolt väljastatav ehitise kasutusluba kinnitab, et valminud ehitis või selle osa vastab ehitisele ettenähtud nõuetele ja seda võib kasutada vastavalt kavandatud kasutamise otstarbele.

Kasutusloa puudumine ei peegelda üksnes arendaja paberimajanduse vajakajäämist vaid viitab ka hoone võimalikele puudustele, mis takistavad loa väljastamist. Kui hoonele kasutusluba ei ole väljastatud, tuleb luba taotleda selle uuel omanikul. Tõsisemate rikkumiste korral võib kohalik omavalitus teha ettekirjutuse, millega nõutakse hoone ümberehitus-, halvimal juhul lammutustöid.

Seda, kas hoonel on kasutusluba, saab kontrollida ehitisregistris aadressil: www.ehr.ee/v12.aspx?loc=0101&pageNr=1

Ehitusgarantii

Ehitusgarantii kestus on vähemalt kaks aastat ehitise valmimist, mis juriidiliselt saab kinnituse kasutusloa väljastamisega. Kui maja või majaosa leiab esmase ostja selle valmimisest aastaid hiljem on kokkuleppel võimalik anda elamispinna esmasele ostjale 2-aastase garantii alates valduse üleandmise hetkest.

Energiaaudit

Energiaauditi käigus kogutud informatsioon annab paljuski teavet hoone energeetilise ja tehnilise olukorra kohta. Samuti on energiaaudit uuringuna kasulik nii uue hoone võimalike parendustööde kui vanema maja renoveerimistööde planeerimisel.

Energiamärgis

Energiamärgis on koduostjale oluline informatsiooniallikas, mis annab tulevasele kinnisvaraomanikule teavet keskmise aastase energiatarbimise kohta maja energiavajaduse rahuldamiseks.

Energiamärgis annab võimaluse oma uue kodu ostmisel võtta arvesse ka seda, kui palju tuleb edaspidi seal energia ja sooja saamiseks maksta, mis omakorda aitab valida säästlikuma kodu ning planeerida senisest tõhusamalt kulusid. Mida kõrgem on hoone energiatõhususe klass (A-st kuni G-ni), seda väiksemad on tulevikus energiaarved

Energiamärgis on kohustuslik uutel hoonetel, üle tuhande ruutmeetri kasuliku pinnaga avalikel hoonetel ning hoone või hoone osa müügil ja väljaüürimisel, kui seda nõuab ostja või üürilevõtja.

Infrastruktuur, haljastus ja heakord

Vähemtähtis ei ole kodu juurde viiva valgustatud sõidu- ja kõnnitee olemasolu. Väljaehitamata teed eeldavad sügisel ja kevadel kuiva jalaga koju saamiseks kummikute kaasaskandmist.

Kindlasti tasub uurida, kas elamurajooni sisesed teed kuuluvad arendajale või kohalikule omavalitsusele ning kes vastutab nende korrashoiu, näiteks talvel lumekoristuse eest.

Haljastus on oluline miljöölooja, mille puudumine ei tundu esialgu võibolla väga tähtis, kuid mõne aja möödudes võib ümbruskonnas mullast välja turritav ehituspraht tuska tekitama hakata.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785