20. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitaja saab tööd vaid spetsiifiliste oskustega

Ainuüksi CV-Online'i andmebaasis otsib tööd ehitusvallas 5500 inimest, pakkumiste arv aga piirneb vaid viieteistkümnega. Tööandjad otsivad särasilmseid, haritud ja kogemustega ehitusmehi, ent paraku on nõudlikumale positsioonile endiselt raske töötajat leida.

CV-Online'i turundusjuht Raimo Matvere kinnitas, et aasta algusega võrreldes on tööpakkumisi ehituse valdkonnas kolmandiku võrra vähem. "Ehitus ja kinnisvara on ühes kategoorias ning viimasel ajal võib sealt leida 12-15 pakkumist," ütles ta. Erialane haridus tuleb Matvere sõnul kindlasti kasuks, kuna eelkõige otsitakse inseneri tasemega asjatundjaid. "Valdav osa meie portaalis avaldatud ehitusvaldkonnaga haakuvaid pakkumisi on aga välismaale, näiteks isegi USAsse," lisas ta.

"CV-Online'i andmebaasis on üle 5500 inimese, kes sooviksid ehitusvaldkonda tööle asuda, kusjuures ehituses töökogemust omavate inimeste hulk on veel veerandi võrra suurem," märkis Matvere. Need arvud näitavad, et inimesed mõistavad tööturu olukorda ja seda, et uut rakendust leida pole lihtne. "Arvestama peab kindlasti väga tiheda konkurentsiga, kus isehakanud lühikese kogemusega ehitajad ilmselt konkursse ei võida. Kandidaat peab olema paindlik, väga töökas ja valmis töötama projektipõhiselt," lisas ta.

Teede ja trasside ehitusega tegelev Maveter OÜ on üks vähestest, kes kuulutas välja konkursi eelarvestaja koha täitmiseks. Mateveri juhatuse liikme Aiki Ploompuu sõnul oli kandideerijaid pea 50. "Mitut vooru ei tule, sest leidsime inimese, kelle oskusi ja võimeid teame juba varasemast," rääkis ta. Ehitusalane haridus ja kogemus on olulised, ning seetõttu lisas firma töökuulutusele ka märke, et kandideerida palutakse ainult teedeehitust oskavatel tööotsijatel. "Varem on end pakkunud ka kokad, baarmenid ja müüjad, kes teedeehitusest midagi ei tea, ütles ta.

Ploompuu sõnul rohkem neil töötajaid plaanis juurde võtta ei ole. "Koondanud pole ma samuti, aga töötajate arv on vähenenud ajutiste töölepingute lõppemisega. Tööülesanded on ümber jagatud olemasolevale tööjõule. Kui mõni objekt tuleb juurde, siis vastavalt vajadusele võtame töötajaid jooksvalt juurde," märkis ta.

Uue töölepingu seadusega seoses on Ploompuul omad ootused. "Levinud on arvamus, et ettevõtjad ootavad uut seadust töötajate lihtsamaks koondamiseks, mis ei vasta alati tõele. Mina ootan pigem, et see distsiplineerib töövõtjaid olema efektiivsemad, osavõtlikumad firma tegevuse ja heaolu osas. Paar viimast aastat on ju valitsenud minnalaskmine ning näiteks joobes ja varastavast töölisest lahti saada polnud võimalik," rääkis ta.

Suund remonditöödele

Ehitusettevõte Riverside OÜ korraldas läbi konkursi vaia- ja pinnaseankrute projektijuhi kohale. Riveside'i personalidirektori Katrin Horni sõnul jäi kandideerijate arv tagasihoidlikuks ning nõudmistele vastavat kandidaati ei leitudki. "See on väga spetsiifiline töö, eeldasime erialast kõrgharidust ja varasemat töökogemust," lisas ta.

Horni sõnul on ehituses endiselt puudu projektijuhtidest. "Majanduslanguse ajal on oluline, et kandidaat orienteeruks palgaturul toimuvas. On kahju, kui sobiv kandidaat on oma töötasu ettekujutuses aastataguses ajas ning töösuhe jääb seetõttu loomata," lisas ta.

Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektori Indrek Petersoni sõnul on praegu tähtis olemasolevaid töökohti säilitada. "Prognoosid on väga pessimistlikud. Pole küll kuulnud, et kedagi tööle otsitakse," tõdes ta. "Suund peaks ikkagi minema rekonstrueerimistöödele ja korteriremondile. Väiksematele firmadele hakkab see turg ehk pisut rohkem avanema," selgitas Peterson.

Tema hinnangul oleks töötajate optimaalne arv Eesti ehitussektoris 50 000 töötaja ümber. Prognooside järgi on see arv aga langemas 35 000-40 000 töötajani. "Ehitussektori tervis sõltub sellest, milline on töölepingu seadus. Kui põhitingimused jäävad selliks, nagu nad praegu on sisse kirjutatud, siis koondamiste arv kindlasti kasvab," nentis Peterson.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785