20. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

„Eriline“ kinnivara eristub hallist massist

Eristuvate elamispindade otsimisel jääb ostja tihtipeale hoolimata suurest pakkumiste arvust jänni, kuna nende varade omanikud on need kas liiga ülehinnanud või siis ostetakse need kiirelt ära, kirjutab Pindi Kinnisvara maakler Tiia Sooaluste.

Pidevalt räägitakse, et ehkki pakutavate varade hulk on enneolematu, on ometi pakkumises vähe nn erilist kinnisvara, mille väärtus peale turu stabiliseerumist peaks teiste samas piirkonnas asuvate varade suhtes kõrgemaks jääma. Siinkohal tulekski selgeks teha, milline on siis paljumainitud „eriline“ kinnisvara.

Esimesteks ja vast ka kõige olulistemaks parameetriteks on objekti ehitusmaterjal ja piirkonnasisene asukoht. Kusjuures paradoksaalsel kombel võib ühes piirkonnas asuva objekti miinus olla teises kohas plussiks. Kui näiteks Mustamäel ja Lasnamäel on suure trassi ääres asuv paneelmaja nö standardiks ja eristuva korteri ootuseks on lisaks tellisehitisele eelkõige vaikus ja hea vaade, siis mõne väikelinna ahiküttega kortermajade vahel asuv ainus keskküttega paneelmaja võib olla omaette väärtuseks, sest teisi omasuguseid on seal vähe. Teisalt võib piirkonnasiseselt olla hoopis kõige kõrgemas hinnas ka hästirenoveeritud puitmaja, nagu seda on korterid Tallinnas Kadriorus.

Teiseks oluliseks eristumise nüansiks on kindlasti planeering. Nõukogude ajal sadade tuhandete kaupa toodetud korterid ei vasta enam oma ruumilahenduselt kaasaegse pere kõikidele ootustele, oodatakse avaramat tualetti ja vannituba, samuti suurt kööki. Varem vaid eramutele iseloomulikud elemendid nagu kamin ja saun, ainult väärtustavad objekti. Suureks lisaväärtuseks peetakse ka kesklinnas asuvate korterite terrasse, rääkimata vanalinnast, kus see on suisa luksus.

Tähtis ei ole ka siseviimistlus- maitsekalt kujundatud ja sisustatud korteril ei pruugi küll olla tingimata otsene suurem rahaline väärtus, ent sarnaselt esteetilisele aknavaatele  ja planeeringu funktsionaalsusele annab ka korralik sisetöö suure emotsionaalse laengu, mis tõukabki ostjaid eelkõige antud vara kasuks otsustama.

Kindlasti ei ole aga igasugune kõrvalekalle tavapärasest tingimata konkurentsieeliseks- vanalinna apartmentile sarnased kaaruksed paneelmajakoreris mõjuvad pigem õõvastavalt, nagu ka seinu piinliku täpsusega sirgeks ajavad kipsplaadid ajaloolise hõnguga vanalinna hoones.

Seega tulekski sõnapaari „eriline kinnisvara“ suhtuda väga paindlikult, arvestades piirkonna üldisi eripärasid. Kuniks need eripärad on positiivsed, võib antud vara omanik ka arvestada, et suurema konkurentsivõime tõttu jääb igal juhul antud vara väärtus mõnevõrra kõrgemaks võrreldes nn harju keskmise elamispinnaga, mis on vaid üks väike osa ülejäänud hallist massist.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785