19. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Langeval turul tekib vara ülehindamise oht

Pindi Kinnisvara elamispindade hindamisosakonna juhataja Margus Pilv kirjutab, et kui tõusval turul olid kliendid hädas sellega, et kinnisvarafirmad hindasid vara alla, siis praeguses kiires langusfaasis on ohuks, et kinnisvarabürood hindavad paar kuud vanade andmete taustal vara üle.

Eelkõige puudutab selline oht firmasid, kellel puudub omal piisav tehingute statistikabaas, kes ei ole sisse seadnud infovahetust konkurentidega. Olulisimaks infokanaliks on ja jääb aga Maa-amet, mille andmebaasile ligipääsu tagav litsents on vaid väga vähestelt kinnisvarabüroodel. Statistika puudumisel ja vaid üldist Maa-ameti statistikat ning pakkumiste infot kasutades, samuti ka adekvaatse statistika väärkohtlemisel, on oht tänast turuväärust määrates eksida.

Kui täna hinnata Mustamäel asuvat korterit, siis on täiesti lubatud kasutada paari kuu taguseid võrdlustehinguid. Hinnates põhjalikult analüüsimata ning turuolukorda arvesse võtmata võib objekti väärtus kergelt kõrgem tulla, kuna ainuüksi selle aja jooksul on hinnad langenud Mustamäel 5-7 protsendi võrra. Ehkki turuväärtus on alati arvestatud teatud +/- täpsusklassiga, võib järgmine „näpukas“ juba hinna õigest vahemikust välja nihutada ning reaalselt võib klient saada kinnisvarabüroolt eksitavat informatsiooni. Ehkki eksperthinnangu tellijad on tavaliselt ülehinnangu puhul rõõmsad, ei ole seda aga laenukomitees hinnangut menetlevad krediidiasutused ning näiteks lahutavas abielupaaris olemasoleva vara eest teisele poolele kompensatsiooni maksev isik. Ning loomulikult mõjuvad sellised vead hindajate kui sõltumatute ekspertide mainele igal juhul laastavalt. Seetõttu on väga oluline, et lisaks võrdlustehingutele kasutaksid hindajad rohkem ka oma turutunnetust.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785