17. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: kesklinna korter on turvaline investeering

Uus Maa Kinnisvarakonsultantide tegevjuhi Andres Halli sõnul võib pikemas perspektiivis Tallinna kesklinna korterit pidada turvaliseks investeeringuks.

„Iga investeerimisega kaasneb kaotamise võimalus. Pikemas perspektiivis võib Tallinna kesklinna korterit siiski pidada ilmselt küll mitte väga tootlikuks, aga turvaliseks investeeringuks,” ütles Hall aripaev.ee lugeja küsimusele vastates.

Hall märkis, et teoreetiliselt võib igasuguse kinnisvara hinnatase langeda ka nulli, kuid praktikas seda päris kindlasti ei juhtu. „Mitte ükski hinnatase pole raiutud kivisse, vaid on turu juhitud. Mõnede projektide-objektide hinnad võivad tõenäoliselt võrreldes mõne aja taguse tipptasemega langeda kuni 50% küll. Eelkõige võib see puudutada halva asukohaga ning ebaratsionaalsete varade hindu. Nii nagu autode turul, saavad ka kinnisvaraturul majanduslanguse ajal enim langust tunda ebaökonoomsed ja suurte ülalpidamiskuludega objektid,” rääkis Hall.

Hall möönis, et poolikuid projekte on keeruline, kui mitte võimatu müüa. Samas on keeruline ilma finantseeringut saamata neid projekte ka lõpuni ehitada. ”Materjalide ja tööjõu hind on siiskinelja aasta jooksul märkimisväärselt tõusnud. Ja isegi kui praegu oleks võimalik materjale ja tööjõudu osta nelja aasta taguse hinnaga, siis see ei aitaks mitte kuidagi neid arendajaid, kes on ostnud maa kallilt ning ehitanud tippaja hindadega, oma tänaseid valminud projekte odavamalt realiseerida.

Rahvafolkloorist pärinevad küsimused stiilis "miks need pahad arendajad oma meeletute kasumimarginaalide arvel kinnisvara tööinimesele mõistliku hinna eest müüa ei võiks" saavad üldiselt vastuseks, et pole neid meeletuid marginaale, mille arvel hindu kordades langetada," rääkis Hall.

Halli sõnul kaovad küprokmajad põldudelt siis, kui nad on jõudnud oma ekspluatatsiooniperioodi lõppu. „Täna neid ehitisi lihtsalt ära lammutada ning loota, et maa turuväärtus sellisel juhul tõuseks, on jaburdus, mida mitte keegi tegema ei hakka. Väga lihtne matemaatika aitab selles kahtlejatel samale arvamusele jõuda,” märkis ta.

Loe täispikka online-intervjuud Uus Maa Kinnisvarakonsultantide tegevjuhi Andres Halliga SIIT.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785