4. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraärimees: kinnisvara pakub rõõmu ja kahjurõõmu

Grand Kinnisvara tegevjuht Marek Kerna kirjutab, etkinnisvara ja ehituson meile pakkunud nii rõõmu kui ka kahjurõõmu.

Järgneb Kerna kommentaar aripaev.ee-le.

Rõõm seisneb selles, et väga paljud teenisid oma esimesed lisakopikad just selle valdkonna tõusu pealt, mis võimaldas neil elada keskmisest elanikust paremini.

Kahjurõõm seisneb aga selles, et jällegi, kes läks ahneks, see kõrbes ja pidi oma elustiili muutma. Seda tõestavad kasvõi müügis oleva kinnisvara hulk või siis uhkete autode read järelmüügi salongides.

Rõõmu ja kahjurõõm peitub meis endis.

Kes meist ei ole õhtuti arvutiga klõpsinud ja teinud järeldusi päevast, mil kinnisvara jälle tegi järjekordse hüppe. Kahjuks on saabunud päev, kus turg iga päev annab meile negatiivseid signaale, kuid arvutit kätte võtta enam ei tahaks, sest see on emotsionaalseltväga valus. Keegi ei taha ju rahast loobuda.

Tekib küsimus? Mis edasi saab?

Pragmaatik sõnastaks selle küsimuse vastusena: ei midagi hullu. Kaotusega tuleb leppida. Kuid, kuidas väljuda olukorrast võimalikult väiksemate kahjudega?

Vastus peitub ilmselt küsimuses, kui kaua turg on languses? Kaua me suudame kannatada?

On ka teine võimalus: päästa, mis päästa annab, sest saldo võib negatiivseks osutuda. Muidugi kui pole kinnisvara soetatud juba tipust.

Oleme flegmaatiline rahvus ja me pole endale selgeks teinud, et kõik, mis pakutakse ei ole lõplik ja vaidlustamisele ei kuulu. Kui tuua näide kuskilt lõuna poolt, siis seal on kauplemine au sees ja kui sa ei kauple, siis sinust lugu ei peeta. Kauplemine on hinnakujunemise üks olulisemaid tegureid ja sellepärast igal kaubal on määratletud mingi hind, mis on võetud analoogse kauba võrdlemise meetodil. Kuid see ei tähenda, et see kaup on analoogne teise kaubaga. Neid erinevusi tulebki kasutada argumentidena hinna kauplemisel.

On saabunud aeg, kus kinnisvara ostja on kuningas, kuid kahe silma vahele on jäetud asjaolu, et kuningaks olemine on privileeg, mis tähendab ka seda, et tuleb käituda ka oma seisusele vastavalt. Ehk siis ärge mängige lihtsalt mingitele sisetunnetele, vaid kaubelge argumenteeritult, aga kõvasti.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785