10. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pirita TOPi hotelli müük võib Arco Varale kahjunõude tuua

Marcel Vichmanni ja Tartu ärimeeste Aivar Tuulbergi, Raivo Randi ning Urmas Uustali osaühing Regati Valdus ähvardab kahjunõudega oma äripartnerit Arco Vara ja selle juhatuse liiget Ahto Altjõed. Nõude suurust polnud asjaosalised nõus avalikustama.

Arco Vara omanike, Vichmanni ning Tartu ettevõtjate vahelt jooksis must kass läbi 2005. aasta novembris, kui Tallinnas Pirital asuva TOPi hotelli suuromanikuks sai Ain Hanschmidti ja tema äripartneritega seotud ettevõte.

Enne seda olid hotelli omanikud Arco Vara ja Regati Valdus, kes rentisid hotelli Haapsalu tuntud mudaärimeeste Toomas Vilosiuse, Urmas Suklese ja Andres Lipstoki ning Tallinki suuromaniku Ain Hanschmidtiga seotud firmale. Viimastel tekkis 2005. aastal soov omandada TOPi enamusosalus ning Arco Vara oli müügiga päri. Tehingu vastu oli aga Arco Vara partneriks olnud Regati Valdus.

Hiljem on meedias spekuleeritud, et Arco Varal oli toona hädasti raha vaja ja seetõttu oli ettevõte valmis tegema tehingu, mis ostjate poolt vaadates oli soodsa hinnaga.

Hotelli müüki arutas 15. novembril kogunenud TOPi nõukogu, kes müügiotsuse heaks kiitis. Sobivaks hinnaks määrati 333 miljonit krooni.

Tartu mehed ei andnud alla ja läksid kohtusse

Nõukogus jagunesid kohad Arco Vara ja Regati Valduse esindajate vahel võrdselt - mõlemal oli kolm esindajat. 15. novembril osales koosolekul viis liiget ning häältega 3 : 2 kiideti müügiotsus heaks. Juba 30. novembril oli Hanschmidtiga seotud firma TOPi hotelli enamusosanik.

Tartu ettevõtjad kaotusega ei leppinud ning esitasid kohtusse hagi, nõudes 15. novembril toimunud koosoleku otsuste tühistamist ehk kogu müügitehingu tagasipööramist.

TOPi nõukogus Regati Valduse huve esindav Urmas Uustal väitis, et kahjulikuks osutunud tehing toimus tema seljataga, kuna ta ei saanud kätte e-postiga saadetud kutset nõukogu koosolekule, kus otsustati hotelli müük. Tema hinnangul toimus müügitehing alla turuhinna ja tõi seega TOPi hotelli endistele omanikele kahju.

Aastaid kestnud kohtumaraton jõudis lõpule mais ning sellest väljusid võidukalt Vichmann ja Tartu ettevõtjad, kes on praeguseks loobunud soovist tehing tühistada.

Selle asemel kavatsevad aga Regati Valdusega seotud ettevõtjad esitada Arco Vara juhatuse liikme Ahto Altjõe ja võimalik et ka Arco Vara suhtes kahjunõude. Vaidlusi tekitanud tehing toimus ajal, mil Altjõe oli TOPi juht.

Kahjunõude pärast võib puhkeda uus kohtuvaidlus

"Loomulikult tuleb kahjunõude esitamine. Kõigi eelduste kohaselt satub löögi alla TOPi toonane juht Ahto Altjõe," teatas Uustal. Ta lisas, et see, kas kahju tuleb kanda ka Arco Varal, selgub jooksvalt.

Loogiline oleks, et asja peaks arutama kohus. Aivar Tuulberg, Regati Valduse üks omanikke "Ebaseadusliku tehingu sooritas juhataja, aga küllap selgitatakse välja, kes veel kaasatud olid," märkis ta. Kahjunõude suuruse üle Uustal spekuleerida ei soovinud, kuna see alles tuleb arutlusele.

Arco Vara esindajad jäid eile äärmiselt napisõnaliseks. "Ma ei kommenteeri üldse neid asju," naeris ebaseaduslikuks tunnistatud tehingu ajal TOPi juhtinud ja nüüd Arco Vara juhatusse kuuluv Ahto Altjõe, kui kuulis, et talle plaanitakse kahjunõue esitada.

Ka Arco Vara teine juhatuse liige Veiko Taevere kommenteeris teemat vaid ühe lausega: "Arco Vara on kõik oma kommentaarid esitanud kohtule ja oleme nüüd ka riigikohtu otsuse teadmiseks võtnud."

Tõenäoliselt hakatakse võimalike kahjunõuete üle vaidlema samuti kohtus. "Lähiajal TOPi nõukogu seda teemat kindlasti arutab. Loogiline oleks, et asja peaks arutama kohus. Kui tehing on tehtud seadusevastaselt ja kohus tuvastab kahju, siis selgub ka kahjunõude suurus ja isikud, kellele nõue esitatakse," rääkis Regati Valduse üks omanikest ja TOPi nõukogu liige Aivar Tuulberg.

Juba kuuendat aastat püüab Arco Vara koos äripartneri OÜga Regati Valdused läbi suruda Pirita TOPi magusa 18hektarise ala detailplaneeringut pea 300 merevaatega korteri ehitamiseks, linn aga soovib korterite arvu poole võrra kärpida.

"Kohtuvaidlus ei mõjuta meie ühist TOPi kompleksi arendamist Arco Varaga, ärilised otsused jäävad äriliseks," sõnas TOPi hotelli müügitehingu pärast partnerid kohtusse kaevanud ja riigikohtus võidu saavutanud üks Regati Valduse omanikest Urmas Uustal eile ja naeris, et ka Pearu ja Andres ju käisid kogu aeg kohut.

Tänavu märtsis teatas Pirita linnaosavanem Tiit Terik, et linnaosavalitsus ei kooskõlasta TOPi kompleksi detailplaneeringut, ja sõnas, et linna kompromiss on konkreetne - 18 kortermajast kaheksa linnapoolsemat tuleb jätta ehitamata ning ülejäänutes tuleks pool pinda kujundada äripindadeks. Ka Tallinna linna peaarhitekt Endrik Mänd teatas, et nõustub Pirita linnaosavanema seisukohaga mitte lubada elumajade domineerimist.

"Eks see detailplaneering käib linnaplaneerimise ametis oma rada, praegu midagi uudist pole," nentis TOPi nõukogu liige Aivar Tuulberg.

TOPi kompleksi pindala on 17,6 hektarit, millest äri-, lao- ja spordiruumide pind moodustab praegu 2,5 hektarit ja sadam 2,8 hektarit. 2002. aastal ostsid TOPi riigilt 267 miljoni krooniga AS Arco Investeeringud ja Regati Valduse OÜ.

2005. aastal müüdi kompleksis asuva hotelli enamusosalus Ain Hanschmidtiga seotud firmale.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785