16. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koduostjale kingitud auto vähendab maksusoodustust

Maksu- ja tolliameti juhtivtöötajad ütlesid,ettulumaksusoodustuse arvutamisel võtavad nad arendaja kingitud auto jaemüügihinna ostu-müügilepingus olevast summastmaha.

Ühtlasi vähendab tulumaksutagastust karbina ostetud korter või maja. Ehkki uue kodu põrandast turritav toruotsWC potti ei asenda, kinnisvaraarendaja maitsest erinenud santehnika ning siseviimistluseluaseme soetushinna sisse ei mahu.

Sisustatudkodu ostespannakse sageli viimane kui mööblitükklepingusse kirja. Nii on kinnisvaramaaklerid juba aastaid soovitanud, et vältida olukorda, kus võtmed kätte saanud ostja leiaks eest tühja toa. Ilmselt teavad aga vähesed, et maksuamet nülib lepingust leitud mööbli hinna kinnisvara ostumüügisummast maha.

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Aule Kindsigo ja otseste maksude talituse juhataja Evelyn Liivamägi sõnul tekib intresside tagasisaamisega probleeme eelkõige nendel, kelle laenusumma ületas arendajalt või kinnisvara eelmiselt omanikult ostetud kodu maksumust.

Ehkki seda tuli maksuametnike sõnul ka varem ette, muutusid kodu ostuhinda ületanud laenud viimase paari aastaga massiliseks. Küsimusele, kuidas pangast saab rohkem raha kui ostetavale eluasemele kulub, vastas Kindsigo: "Vaadake, pank annab nii palju raha kui küsitakse, peaasi, et laenu võetaks."

Kindsigo selgitas kauba peale saadud auto mõjusid: "Autol on ju ka hind, võtame selle intresside arvutamiselhinnast maha. Need on vaid erinevad turundusvõtted. Reklaamitakse näiteks, et osta auto, saad talvekummid tasuta. Tühjagi saad need tasuta, maksad ikka kõik ise kinni!"

Aripaev.ee uuris samas, kasseadusse valatud tulumaksusoodustuse saamiseks tulekskoduostjal mööblit ostumüügilepingust välja jättaning võtta see risk, et ta saab kodu kätte lubatud sisustuseta.

Kindsigo vastas: "Meie pole nii öelnud. Kokkulepped on poolte vaheline asi. Seadus räägib korterist ja selle päraldistest ehk sisseehitatud mööblist. Antiikkapp pole päraldis ja seetõttu maksusoodustuse alla ei käi."

Liivamägi sõnas: "See on iga inimese oma valik, kas ta ostab eluaseme remonditud ja sisustatud kujul või ilma selleta. Inimene teab ise oma võimalusi."

Aripaev.ee küsis, kas võib siis öelda, et Maksu- ja tolliamet sunnib inimesi ostma remonditud ja sisustatud kortereid ja maju, nagu Maksumaksjate liit süüdistab.

Liivamägi kommenteeris: "Ei, sedasi öelda ei saa, ega meie ei sunni kedagi midagi ostma." Ta märkis samas, etükski maksumaksja pole veel eluasemelaenuga paigaldatud WCpoti pärast maksuametiga jagelema läinud, see summa on nii väike, et ei avaldamaksutagastusele olulist mõju.

Kindsigo lisas: "Kui üleüldse selline küsimus tekib, siis tuleks seda küsida seaduseandja käest. Meie teeme nii, nagu tulumaksuseaduses kirjas on."

Maksuametnikele tundub samas, et maksumaksjail küsimusi ega pretensioone polegi. Keegi pole nendega lihtsalt välja tulnud. Maksudele tuleks aga mõelda enne tehinguid ja kui kahtlus tärkab või midagi arusaamatuks jääb, selgitust nõutada, leiavad nad.

"Inimesed ja ettevõtted kardavad oma küsimustega meie poole pöörduda," nentis Kindsigo ja lisas, "oleks aga ennekuulmatu, kui nõustamisel saadud info põhjal tuleb sisse revisjon. Olukord, kus istun nurgas ja vaatan, mis nad seal (maksu- ja tolliametis – toim) teevad, lõpeb palju hullemini kui et lähen ja räägin mured ise ära."

Maksuametnike väitel saab maksusoodustust kakoduostuga kaasnenud riigilõivult, notari- ja maaklertasudelt, ehkki avalikkuses on süvenenud vastupidine arvamus.

"Võib-olla inimene ei osanud küsida ja deklareeris eluaseme soetushinnana vaid ostu-müügilepingus näidatud summa. Sel juhul võib deklaratsiooni kolme aasta jooksul parandada ja riigilõivu, notari- ja maaklertasud lisada," rääkis Kindsigo.

Vähe teada on ilmselt ka fakt, ettulumaksu tagasisaamiseks võib eluasemelaenuna deklareerida peale pankade pakutava eluasemelaenu ka muid laene, midaon kasutatud kodu soetamiseks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785