9. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn lubab pilvelõhkujaid vaid Maakri piirkonda

Tallinna linnavolikogu kinnitab homme tõenäoliselt linnavalitsuse otsuse eelnõu, millega lubatakse pilvelõhkujaid vaid Maakri piirkonda. Üks erand tehakse ka Koplis Sitsi mäel.

"Teemaplaneering "Kõrghoonete paiknemine Tallinnas" määrab kindlaks alad, kuhu sobivad kõrgemad kui 45meetrised hoonemahud," vahendas Raepress abilinnapea Taavi Aasa sõnu. "Planeeringu üheks olulisemaks eesmärgiks on säilitada ajaloolise vanalinna domineerimine linnasiluetis. Esmakordselt fikseeritakse Tallinna erinevatest asumitest vanalinnale suunatud vaatekoridoride ja -sektorite paiknemine.“

Kuigi üle 45meetriseid hooneid võib edaspidi Tallinnas ehitada 11 piirkonda, on ametliku määratluse kohaselt pilvelõhkujaid ehk üle 124 meetri kõrguseid hooneid võimalik ehitada vaid Maakri piirkonda. Samuti on kavas lubada üks kuni 210meetrine pilvelõhkuja Koplisse Sitsi mäele.

"11 perspektiivset kõrghoonete piirkonda arvestavad paiknemisel kaasaegse urbanistika reegleid, moodustades madalhoonestusega alade keskel linnastruktuuris orienteeruda aitavaid maamärke. Kõrghoonete rajamisega ei tohi oluliselt suureneda tänavate liiklus- ja parkimiskoormus ning väheneda haljas- ja rohealade pind," selgitas Taavi Aas.

Pärast eelnõu vastuvõtmist korraldab Tallinna Linnaplaneerimise Amet planeeringu avaliku väljapaneku.

Tallinna linnavolikogu algatas teemaplaneeringu "Kõrghoonete paiknemine Tallinnas" 4. märtsil 2004.

Tallinna 11 kõrghoonete piirkonda on (ehitise absoluutkõrgus meetrites):Sossi 83

Maakri 130

Tondiraba105*Endla 60Kitseküla 77Järvevana83**Järve 83Tondi 98Sääse 110Haabersti 78Sitsi210***

*Tondiraba on määratud kõrghoonete piirkonnaks seoses kavandatava mäesuusa halliga. Kui seda ei ehitata, langeb piirkond kõrghoonete alast välja.

** Järve tänav 4 kinnistu idapoolsel piiril on lubatav maksimaalne ehitiste absoluutkõrgus 90 meetrit ning Järve tänav 8A kinnistu läänepoolsel piiril on lubatav maksimaalne ehitiste absoluutkõrgus 95 meetrit. Antud piirkõrgusi võivad ületada kuni 5 meetrit hoonete katusele paigaldatud nn purunevad seadmed (ventilatsiooni ja gaasikütte torud, antennid).*** Sitsi mäele on lubatud Põhja-Tallinna keskust markeerima üks 210 m hoone, kui seda ei rajata, langeb piirkond kõrghoonete alast välja.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785