29. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LHV: Keeruline olukord turul tõi Arcole viimases kvartalis kahjumi

Kinnisvaraturu jahenemine tõi Arco Varale neljandas kvartalis 199,4 kroonise käibe juures 28,6 miljoni krooni suuruse kahjumi. Eelmisel aastal samal ajal ulatus Arco puhaskasum 162,5 kroonini. Kogu aasta puhaskasumiks teenis Arco Vara886,1 miljoni kroonise käibe juures 235,5 miljonit krooni. 2007. aastal broneeriti kortereid ja krunte kokku 110.

Kuigi analüütikud arvestasid raskete aegadega kinnisvaraturul, jäid Arco tulemused siiski prognoosidele alla.

“Kinnisvaraga tegelevatele ettevõtetele ei ole Baltikumi majanduskeskkond praegu kõige soosivam. Samas on Arco tegevuse põhirõhk veel Eestis, Lätis ja Leedus ning kuigi liigutakse uutele turgudele võtab see protsess aega,“ märkis LHV analüütik Henri Adams.

Arco Vara hinnangul mõjutas kasumit negatiivselt teenindusdivisjoni kiiresti laienemisest põhjustatud 16.5 mln kroonine kahjum. Teenindusdivisjoni kahjumile aitas kontserni sõnul kaasa tehingute üldine vähenemine Eesti ja Läti kinnisvaraturul. Olulisema tulu teenis kontsernile arendusdivisjon. Kokku realiseeriti kinnistuid ja kortereid 381.3 mln krooni eest. Arco Vara juhi sõnul, rõõmustab teda ka ehitusdivisjoni hea tulemus. Ettevõtte sõnul on 12 kuu ärikasum paranenud tõustes 4 kvartalis 7 mln kroonini.

Ettevõte loeb eelmise aasta suurimateks saavutusteks prioriteetsete planeeringute edasiliikumist ning olulisemateks projektideks Tivoli, Ahtri, Laeva, Baltezers-3.Kontsernon rahul kainvesteerimistulemustega Balkanil ja rahul arenguga Leedus, Bulgaarias, Ukrainas ja Rumeenias. Parimat tulemust teenib kontsernile hetkel Bulgaaria büroo. Halb turuolukord Läti-ja Eesti maakleri-ja hindamisturul avaldab kontsernile endiselt negatiivset mõju. Mõned Arco planeeritavad projektidtulevadturule alles 2-3 aasta pärast. “Siiski liigub kontserni fookus Ukrainasse ja Balkanile, kus juba esimese 112 kontserni ehitus käib,“ ütles Arco juhatuse esimees Aare Tammemäe.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785