1. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iiri kinnisvaraturg peale 10 aastat hinnatõusu rahunemas

Aasta võrdluses langesid 2007. aasta novembris majade hinnad Dublinis 5,6 ja väljaspool Dublinit 5,5 protsenti, mis tähendab, et Iirimaal pea kümme aastat kestnud kiire kinnisvarahindade tõusuaeg on ümber saanud.

Iirimaa suurima kinnisvaraportaali Daft värske raport kinnitab, et kohati langesid majade ja korterite hinnad mullu isegi 10 protsendi võrra, mis iirlaste jaoks oli kergendus, kirjutas Tarbija24.

Nüüd, 2008. aasta alguses on müüjad aga turul toimuvate muutustega leppinud ja valmis selleks, et kinnisvara müügiks tuleb hindu hoopis 5–10 protsenti alla lasta.

Iirimaa majade keskmine hind langes 2007. aasta novembris 292 124 eurole ehk 4,5 miljoni kroonile, samal ajal aasta tagasi ulatus hind märksa kõrgemale ehk 4,8 miljoni kroonini.

Kuigi Iirimaa majanduskasvu näitajad jäävad prognoosi kohaselt 2008. aastal varasemast madalamaks (kuid mitte ülejäänud Euroopa Liiduga võrreldes), kasvab Daft.ie hinnangul eluaset vajavate elanike hulk, seega peaks sel olema kinnisvaraturu nõudlusele positiivne mõju.

Negatiivsemat mõju võib avaldada asjaolu, et maailmas valitseva finantskriisi tõttu on oodata ka Iirimaal laenutingimuste karmistumist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785