23. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Ehitus: Leedus ei peeta meid ehitajateks, sest meil pole karvamütse

Eesti Ehituse juhatuse esimehe Jaano Vink sõnul on Leedu ja Ukraina turgudele laienemine kõige raskem kultuuriliste erinevuste ja riikide arengutasemest tuleneva erineva ehitusse suhtumise tõttu.

„Leedus ei peeta meid ehitajateks, sest meile ei ole karvamütsi peas,“ ütles Vink kirjeldades, kuidas Eestis saadakse juba aru, et suurem ehitustöö tehakse joonestuslaua taga ja inseneri peas ning väiksem osa platsil. Leedus on veel ikka „kummikud jalga ja platsile kätega vehkima“ suund. Viimane on ka põhjuseks, miks Leedu turul peab veel palju pingutama, et end eduka ehitusfirmana tõestada.

Teine suur turg, Ukraina, pakub samuti piisavalt väljakutseid. Vinki sõnul võibki rääkida Ukraina puhul eraldi Kiievi turust, Lääne-Ukraina turust ja ida poole pole nad veel üldse vaadanud. „Riik on lihtsalt nii suur,“ lausus Vink.

Küsimusele, miks Eesti ehitus taas Venemaa turule oma suunda ei võta vastas Vink: „Toomas Luman ütles kunagi, et Ukraina on ühel päeval Euroopa Liidu liige aga Venemaa mitte kunagi.“

Tulevaks aastaks prognoositakse kasvuks Ukrainas 10-15%. Teedeehituse turule on plaanis liikuda ainult juhul, kui leiduks piisavalt palju rikkaid erakliente, kes omale teid telliks. Riigiaparaadiga on Vinki sõnul Ukrainas praegu veel väga raske asju ajada.

Suuri laienemisplaane Eesti Ehitusel ei ole. „Väga uhke oleks põrutada Bulgaariasse ja Rumeeniasse, aga see ei ole omaette eesmärk,“ rääkis esimees ning lisas, et liiga palju korraga ette ka võtta ei taheta.

Ukraina väga väikese konkurentsiga, tohutusuurel maal, on Eesti Ehitusel enda sõnul veel küllalt tegemist.

Ukrainasse satuti umbes 10 aastat tagasi nii nagu tol ajal ikka satuti, rääkis Vink, ning täpsustas, et alguses mind kliendiga kaasa ühte projekti ehitama ja siis tuli teine ja kolmas. Eesti Ehitus alustas Ukraina turule laienemist õlletehaste ehitamisega.

Läti turu kommentaariks ütles Vink, et see on nagu sundseis. „Me ei saa ju öelda, et me põhimõtteliselt ei ehita Lätis,“ ütles ta.

Vinki sõnul on kinnisvaraarendus Eesti Ehituses kindel kuni 20% ja mitte enam. Praegu tegeletakse kinnisvaraarendusega ainult Tartus ja Tallinnasse liikuda pole praegu plaanis, oli Vinki seisukoht.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785