22. oktoober 2007

Sügis kinnisvaraturul: huvilisi on, ostjaid pole

Maaklerid kinnitavad, et nõudlus pole kuhugi kadunud, ent reaalsete tehinguteni, kui üldse, jõutakse pärast olulist hinnaalandust.

"Eramuostjad ei ole kuskile kadunud - nad lihtsalt naudivad olukorda, mis võimaldab neil oma ostuotsust edasi lükata ning hinda alla kaubelda," kirjutas Pindi Kinnisvara maakler Olav Leok.

Seda mõtet on korranud päris paljud maaklerid ja analüütikud - huvilisi on, aga ostjaid mitte, kirjutas Äripäevas ajakirjanik Enn Tosso.Veidi kiuslikult lähenedes võib väita, et kui maja põleb, koguneb ka palju huvilisi uudistama. Ent vaevalt neist keegi osta tahab. Tõsiselt rääkides on selge, et kinnisvara teema pakub huvi väga paljudele inimestele, nii neile, kellel kodu olemas, kui ka neile, kel ei praegu ega lähemas tulevikus mingit võimalust pole laenu saada.

Samas võib nõustuda ka Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomaniga, kes väitis et turul on kaineid ja kaalutlevaid ostjaid, kes lihtsalt on passiivsed. "Turg on passiivseid ostjaid täis. Enam ei ole närvihaigeid, kellel on vaja kohe osta. Enam pole ka sellist olukorda, et ühe maja ostul tekiks enampakkumine," väitis ta.

Tuleb ka tõdeda, et paljud ostuotsused lükatakse edasi just meedias kõlanud väga negatiivsete prognooside tõttu. Kinnisvara ostmisel pole ju vahet, kas teha seda sel või järgmisel aastal (selle peale võib mürki võtta, et hinnad enam ei tõuse).

Kuna praegu on olukord segane, pole tõesti mõtet kiirustada. Poliitik ja ärimees Olari Taal ennustas, et kinnisvarahinnad kukuvad lähiajal veel kolmandiku võrra ja inimesed kaotavad raha ning usu õiglasesse ühiskonda.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688