12. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parex: kruntide hinnad on Ukrainas pooleteist aastaga kasvanud 1,5-3 korda

Parex Asset Managementi tegevjuhi Ukrainas Deniss Moscenko sõnul on Ukrainas viimase pooleteist aastaga kruntide hinnad kasvanud 1,5-3 korda.

"Väljaspool Kiievit tõusevad hinnad kiiremini kui kesklinnas ja investorid liiguvad linnast välja. Alates 2006. aastast on kruntide hinnad kasvanud 1,5-3 korda, osa piirkondades ka üle 4 korra," rääkis Moscenko Äripäeva rahvusvahelise investeerimise foorumil.

Kuna suur osa maast kuulub Ukrainas riigile, siis on müügiks jäänud suhteliselt vähe krunte. Kui müügipakkumisi vaadata, on neist enamus põllumajandusmaa. Nii püüavadki paljud investorid maa sihtotstarvet muuta ja maal kinnisvara arendama hakata.

Eramajade arendamise kasuks räägib Kiievi lähistel see, et enamik ukrainlasi (53%) tahab elada eramajas linna lähedal, mitte korteris. "Majad müüakse juba siis, kui alles vundamenti valatakse. Seetõttu tõusevad ka hinnad. 2006. aasta algusega võrreldes on erinevates Kiievi ümbruskonna asulates majade hinnad tõusnud 2-3 korda," märkis Moscenko.

Tema sõnul on suurim nõudlus keskklassi majade järele, mida kohalik elanikkond ka suudaks endale lubada. Seega ei tohiks majad olla liiga suured ja kallid. Praeguste ehitushindade juures jääb eramaja ruutmeetri omahind 700-1000 dollari (7900-11 300 krooni) vahele, maja müüakse aga maha 1500-2000dollarise (17 000-22 600kroonise) ruutmeetrihinnaga.

Investoritel aga soovitab Moscenko olla äärmiselt ettevaatlik. "Ikka juhtub, et välisinvestorid ostavad krundi, kuid ei saa selle sihtotstarvet muuta ja peavad maa siis isegi alla ostuhinna maha müüma," tõi ta näite.

Kuigi just põllumajandusmaast äri- või elamumaa tegemine on suurima tootlikkusega kinnisvaraäri Ukrainas, ei saa välisinvestorid sellega siiski ise hakkama, kuna välismaalased maa sihtotstarvet muuta ei saa. Selleks on vaja ukrainlastest partnereid.

Arendustööga alustavad ettevõtjad peavad Ukrainasse suundudes arvestama sellega, et pankadest laenu küll saab, kuid sealsed intressid on harjumatult kõrged. Ukraina pankadest antakse arendajatele laenu 15% aastase intressimääraga, eurodes laenates minimaalselt 13%ga. Välispangad küsivad intressi tavaliselt vähemalt euribor + 6%.

Laenuperioodi pikkuseks pakutakse maksimaalselt 15 aastat ja laenu saab võtta 70% ulatuses investeeringust.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785