8. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omanikud: miljööväärtuse lõhkumine peab lõppema

Eesti Maja- ja Kinnisvaraomanikud on mures Eestis viimasel ajal toimuvate arengute pärast.

Omanikud on seisukohal, et uute üld- ja detailplaneeringute kehtestamisel peab võimalikult palju arvestama põliselanike huvidega ja elukeskkonna miljööväärtuse säilitamisega. Omanike ühendustele on aga viimasel ajal laekunud hulk kaebusi omavalitsuste vastupidistest tegevustest, teatas Eesti Omanike Keskliit.

Omavalitsuste poolt kehtestatavad planeeringud on tihti vastuolus elanikkonna ootustega. Eriti on seda märgata Tallinnas, kus planeeritava ala elanikkonna huve eiratakse ning jäetakse tahaplaanile piirkondade ajalooline taust ning eripära. Tallinna linnavõim on kinnitanud või kinnitamas mitmeid planeeringuid, mille kohaselt püstitatakse väikeeramute piirkonda mitmekorruselisi kortermaju ja lõhutakse vastava piirkonna miljööväärtust (näiteks mitmed Kristiine ja Nõmme linnaosa piirkonnad, Kakumäe sadama ümbrus Haaberstis jne).

Uute kortermajade ja elamurajoonide rajamisel ei arvestata juba olemasolevate kodude omanikega, tekitades ehituse tagajärjel mitmeid keerulisi probleeme kommunikatsioonide ja infrastruktuuriga.

Omanikud ei mõista linnavõimude käitumist, kus kinnisvaraarendajate huvid on tõstetud kõrgemale kohalike elanike huvist. Vastupidiselt arvamusele, et kõik on justkui korras, on olukord aasta aastalt läinud halvemaks.

Omanikud kutsuvad kõiki omavalitsusi, aga eelkõige Tallinna Linnavalitsust tegutsema detailplaneeringute kehtestamisel elanikkonna huvides ja kasutama kainet mõistust ning mitte lähtuma üksnes teatud kinnisvaraarendajate kavadest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785