18. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arendajate saladus: kinnisvara ostjad peavad tingima

Kuna kinnisvaraturg on stabiliseerumas, siis saavad ostjad kinnisvara otsmisel ka uute korterite hindu alla tingida, samas arendajad seda valikut avalikult ei kuuluta.

Uus Maa analüütik Annika Jakobson märkis Eesti kinnisvaraturu trendide ülevaate tutvustamisel, et Tallinnas ja Harjumaal on pakkumine ületamas nõudlust. Teisalt ei vasta pakkumine alati olemasolevale nõudlusele, kliendid ei leia enda nõudmistele vastavat korterit.

Kitsaskohaks on ka see, et müüjate hinnaootused ja ostjate ostujõud ei ole vastavuses: ostjad ei ole lihtsalt võimelised ostma maju, mida soovitakse. Seetõttu on pikenenud müügiperioodid ning vahel annavad müüjad ka hinnas alla. "Tingimine pole reegel," märkis Jakobson.

Uus Maa kinnisvarabüroo juht Jaanus Lauguse hinnangul on korrektsioon võimalik läbirääkimistel, arendaja vaatab personaalselt igat ostjat. Uus Maa pole praegu oma projektidel hindu alla lasknud, samas tingimise võimalus on olemas.

Hinna alandamise kõrval on alternatiiviks ostjale boonuste pakkumine: näiteks lahendatakse ostja eest köögi sisustamine, korter on mõnevõrra kallim, kuid ostjale, kellel pole pretensioonikaid stiilinõudeid, võib selline variant on olla sobivam. Ka n-ö võtmed-kätte-lahendused on turule tulemas, kus inimesed saavad kohe korterisse sisse kolida.

"Asukoht, lisaväärtused, kvaliteet on märksõnad kinnisvara ostmisel. Parkimiskoht üks olulisemaid tegureid kesklinnas," rääkis Jakobson olulistest detailidest kinnisvara ostmise puhul.

Asukoht põhjustab hindade diferentseerumise, asukoht hakkab määrama. Maja põllu peal ei saa maksta sama palju kui kõrghaljastusega hoone mere lähedal. "Äärelinna projektide kõrge hind korrigeerub aja jooksul, sest see on natuke ebanormaalne seis, et praegu maksavad äärelinna arendusprojektid sama palju kui kesklinna omad," ütles Uus Maa kinnisvarabüroo juht Jaanus Laugus.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785