30. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA kinnisvaraturg jahutab majandust

USA kinnisvaraturg, kus pikka aega kestnud buum sai läbi, on järsult aeglustanud riigi majanduskasvu ja võib langusse tõmmata ka maailmamajanduse, kirjutas Äripäev.

USA kolmanda kvartali majanduskasv oli 3,5 korda väiksem kui esimeses kvartalis. Nii järsk langus tuli üllatusena isegi Wall Streeti analüütikutele. Majanduse jahtumise peamiseks põhjuseks on kinnisvaraturg, kus investeeringud elamuehitusse vähenesid kolmandas kvartalis 17,4% aasta arvestuses. Nii suurt vähenemist ei ole USA näinud viisteist aastat.

Eelmise aasta septembriga võrreldes on majade keskmine hind langenud 9,7%. Analüütikute sõnul püüavad ehitajad madalama hinnaga ergutada inimesi maju ostma, esialgu on see toiminud. Pärast kolmekuulist vähenemist osteti septembris maju jälle natuke rohkem kui augustis.

Pärast 2000. aasta IT-sektori börsikrahhi ja majanduslangust on kinnisvaraturg olnud üks peamisi majanduse jaluleaitajaid ja mootoreid. Kerkinud kinnisvarahinnad on teinud majapidamised rikkamaks ning võimaldanud neil tarbida rohkem, kui sissetulekute kasv seda eeldaks. Lisaks on tugev kinnisvarasektor lisanud investeeringuid ja suurendanud neli aastat järjest tööhõivet.

USA ökonomiste huvitab väga, mis suunas USA majandus edasi areneb ja kas tegemist on languse alguse või ajutise nõrkusega. Pessimistid pelgavad, et kui kümme aastat kerkinud kinnisvarahinnad järsult langevad ja eluasemenõudlus väheneb, mõjutab see järsult majanduse aktiivsust. Peale selle tuleb hakata senisest palju kokkuhoidlikumalt elama. Selle tagajärjel väheneb eratarbimine, mis on teine USA majanduse mootor.

Paljud tuntud majandusteadlased, näiteks Paul Krugman, väidavad, et kinnisvaraturul praegu paisunud tohutu mulli peasüüdlane on endine keskpanga juht Alan Greenspan. Seni on Greenspani madalate intresside poliitika pälvinud põhiliselt kiitust.

USA keskpank (Fed), mis jättis sel nädalal baasintressi muutmata, on tuleviku suhtes üsna optimistlik. "Ennustame, et majandus kasvab neljandas kvartalis mõõdukas tempos," teatas Fedi rahapoliitika komitee.

7. novembril toimuvate USA Kongressi valimiste eel väidavad demokraadid nõrkadele majandustulemustele viidates, et USA majandus on valedel rööbastel.

Maailmamajandus satub langusohtu

"Valitseb üsna suur oht, et maailmamajanduses võib USA mõjul kasv tuleval aastal paljudele üllatuslikult pidurduda," ütles investeerimispanga Morgan Stanley peaökonomist Stephen Roche Kauppalehtile.

Roche, kes 2001. aasta majanduslanguse õigesti ette ennustas, ei usu, et USA võib praegusest olukorrast pehme langusega välja tulla. Tema sõnul on USA kinnisvaramull lõhkemas, mille tagajärjel väheneb eratarbimine ja ka import Euroopast ja Aasiast. Ehkki USA börs on heas seisus, võib Roche'i sõnul aktsiaturgudel suund peagi muutuda, kui need tajuvad maailmamajanduse kasvu aeglustumise ohte.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785