5. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valgas on korterite hinnad mitmekordistunud

Viimase paari aastaga on Valgas korterite hinnad mitmekordistunud. Ka eramute hinnad on tõusnud.

Kõige suurem nõudlus on kahe- ja kolmetoaliste korterite järele. Kahetoalised mugavustega korterid maksavad 130 000-250 000, kolmetoalised 250 000-500 000 krooni. Suuremad pered eelistavad kolmetoalist korterit, kirjutas Valgamaalane.

Eelistatakse kesklinnas ja selle läheduses asuvaid kortereid. Hinnalisemad korterid on Pedeli paisjärve läheduses. Eriti tahetakse kortereid, mille akendest avaneb kaunis vaade Pedelile ja selle ümbrusele.

Pindi Kinnisvara Valga büroo juhataja Margus Henning ütles, et hinnad olenevad korterite ja maja seisukorrast. Ostjatele saab määravaks ka tegusa korteriühistu olemasolu. Nii nagu suurtes linnades, on Valgaski saanud korteri ostmisel nii mõnelgi juhul otsustavaks see, kas maja juures on parkimisvõimalus. Eriti peetakse seda oluliseks äripindade puhul, aga ka korterite soetamisel kesklinna piirkonnas.

Korterid on läinud mõne aastaga mitu korda kallimaks. Kui näiteks 2004. aastal maksis kahetoaline korter 60 000 krooni, siis nüüd maksab selline korter juba 200 000 krooni. Sel aastal on alates aprillist korterite hinnad tõusnud juba poolteist korda, rääkis Tõnisson Kinnisvara juhatuse liige Aivo Hobolainen.

Lõuna Kinnisvaraarenduse OÜ Valga büroo juhataja Martin Kasepuu sõnul ostetakse kortereid endist viisi ja isegi rohkem kui varasematel aastatel, sest pangad annavad soodsatel tingimustel laenu.

Päris uusi kortereid ja maju Valgas osta eriti ei suudeta, sest inimeste palgad on siin kandis väikesed ja pangast sel juhul suuremat laenu ei saa.

Kortereid üürida tahtjaid on Valgas vähem kui ostjaid. Kuid ka üürikorterite puhul on toimunud järsk hinnatõus. Näiteks kahetoalise korteri eest võidakse küsida juba 2000 krooni ringis kuus. Sellele lisanduvad veel kommunaalmaksud. Keskmine kahetoalise mugavustega korteri üürihind on siiski 1000-1500 krooni, ahiküttega korteri eest tuleb üüri maksta 1000-1200 krooni. Korterite üürimisel ületab nõudlus pakkumise.

Eramute ostmisel on praegu eelistatavamaks piirkonnaks Tartu ja Viljandi tänava vaheline kant. Sealsetele majadele on hinda lisanud Pedeli-äärse supelranna lähedus. Korraliku kahekordse maja eest võidakse seal kandis küsida ligi poolteist miljonit krooni. Plussiks on ka see, kui majas on vesi ja kanalisatsioon. Võru tänava ümbrus meelitab samuti ostjaid.

Eramute müügihinnad algavad Valgas 400 000 kroonist. Osta soovitakse ka kuuekümnendate algul ehitatud ühekorruselisi puumaju, millele saab teise korruse ise peale ehitada. Sellise maja saab kätte soodsama hinnaga.

Valgas on puudu elamukruntidest - neid eriti pakkuda ei ole. Kinnisvaraärimehed on juba pilgud linnapiirist väljapoole pööranud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785