Maitsev kohv on enamat kui lihtsalt jook. See on igapäevane kogemus, rituaal, ühenduvus ja isegi omamoodi kunstivorm. Aga kas sa oled kunagi mõelnud sellele, mida päriselt tähendab “maitsev kohv”? Miks aitab üks tassitäis sul oma meeli üles äratada, aga teine jätab mõru järelmaigu? Kohvi maitse sõltub mitmetest faktoritest: kus ja kuidas on kohvioad kasvatatud, röstimine, jahvatamine, pruulimisviis ja isegi vee kvaliteet. Selles artiklis hüppame sügavamalt kogu selle teekonna juurde – alates kohviubade päritolust kuni täiusliku tassikeseni, mida hoiad oma käes.
Kohvioad on delikaatne toode, mille kvaliteeti mõjutavad keskkonnatingimused. Neist kõige olulisemad on kliima, pinnas, kõrgus ja geograafiline asukoht. Enamus kvaliteetsest kohvist pärineb nö “kohvivöötmest” – ekvaatori lähedal olevatest riikidest nagu Etioopia, Colombia, Brasiilia, Keenia ja Guatemala. Kõrgemal kasvanud kohvioad arenevad aeglasemalt, seega saab tekkida keerukam maitseprofiil – rohkem happelisust, puuviljasust, vahel isegi veini või šokolaadi maitsenootidega. Madalal kõrgusel kasvanud kohvioad on enamasti kergema maitse ja lihtsama profiiliga. Seetõttu võivadki erinevate riikide kohvid maitsta märkimisväärselt erinevalt.
Kohviubade liigid: araabika vs robusta
Peamised kohviubade liigid on araabika ( coffea arabica ) ja robusta ( coffea canephora ). Araabikat peetakse kõrgema kvaliteediga oaks: sellel on mahedam maitse, keerukam maitseprofiil ning tihtipeale puuviljased või lillelised nüansid. Araabika kasvab kõrgemal, on vastuvõtlikum haigustele ning seda on kallim kasvatada. Robusta on teiselt aga tugevam, soodsam ja kasvab madalamal kõrgusel. Selle maitse on tugevam, mõrum ning see on kõrgema kofeiinisisaldusega. Robustat peetakse tihti küll madalama kvaliteediga oaks, ent see lisab teatud segudele sügavust, kangust ja kreemise tekstuuri (eriti espresso puhul). Moodsad kohvisõbrad eelistavad ühe päritoluga araabika ube, mis on nüansirohkemad (seda eriti filterkohvi või pour-over meetodi korral). Robustal on aga samuti koht kohvimaailmas – kõik sõltub sinu maitse-eelistustest.
Töötlusviisid: puhas või fermenteeritud maitse?
Pärast kohviubade (õigemini kohvimarjade) korjamist tuleb neid töödelda, et eemaldada väliskiht ning saada kätte sees peituv roheline uba. See töötlus mõjutab maitset otseselt:
Artikkel jätkub pärast reklaami
- Pesutöötlus (märgtöötlus) annab puhtama ja erksama maitse. Sellisel kohvil on enamasti kõrgem happelisus ning kerged tsitruselised, marjased või ürdised maitsed.
- Looduslik töötlus (kuivtöötlus) tähendab, et ube kuivatatakse tervikuna, seega on maitse magusam ja intensiivsem. Tihti võib tunda küpsete marjade, šokolaadi või isegi veini maitsenoote.
- Meetöötlus on nende kahe hübriid, mis tasakaalustab mõlemat maitseprofiili.
Erinevatel viisidel töödeldud kohviubadel on unikaalne “iseloom”. Hea kohv saab alguse sellest, et valid töötlusviisi, mis sobib su eelistustega.
Röstimine
Röstimine on tähtis samm, kus rohelised kohvioad muudetakse aromaatseteks, krõbedateks, tumedateks ubadeks, mida me kõik tunneme. Röstimine täiustab (või mõnel juhul maskeerib) ubade looduslikke maitseid.
- Hele röst säilitab ubade looduslikud omadused – täiuslik single-origin kohvi jaoks, kus õrnad maitsenüansid on olulised.
- Keskmine röst on mitmekülgsem – see saavutab tasakaaluka maitse, mis meeldib enamikele inimestele.
- Tume röst on julgem, suitsune ja mõru. See on ideaalne neile, kes eelistavad kanget kohvi, ehkki selle röstiviisi puhul võidakse varjutada ubade originaalsed omadused.
Maitsev kohv sõltub sellest, kui hästi avaldab röstimisviis ubade potentsiaali. Isegi kõrgeima kvaliteediga kohvioad võivad olla mõrud ja ebameeldivad, kui need on üleröstitud või viletsalt käsitletud.
Jahvatus ja värskus: mida värskem, seda parem
Jahvatuse suurus peab sobima kohvi valmistusviisiga. Liiga peen jahvatus (eriti filterkohvi puhul) võib tuua kaasa üleekstraheerimise ja mõru maitse. Liialt jäme jahvatus võib valmistada nõrga vesise kohvi. Võtmepunktid, mida peaksid teadma:
- Espresso – väga peen jahvatus
- Presskann – jäme jahvatus
- Filterkohv/pour-over – keskmine jahvatus
- Külmpruul – väga jäme jahvatus
Ka värskus on oluline. Kohv hakkab oksüdeeruma ja aroomi kaotama vaid mõne päeva järel pärast jahvatamist. Parim variant on osta kohvioad ning jahvatada neid enne kohvi tegemist.
Vee kvaliteet – tihti unustatud üksikasi
Ehkki 98% kohvitassist sisaldab vett, unustavad paljud vee tähtsuse. Vee mineraalisisaldus, pH ja puhtus mõjutavad maitset otseselt. Liialt kare vesi maskeerib delikaatseid maitseid, samas aga liialt “pehme” vesi muudab kohvi nõrgaks või liiga happeliseks. Tõeliselt hea kohvi jaoks kasuta filtreeritud vett või vett, mida on spetsiaalselt tasakaalustatud kohvi valmistamiseks.
Valmistusviis: alates espressost V60-ni
Kohvi valmistusviis on viimane detail, mis võib elamust kas täiendada või selle täielikult ära rikkuda. Erinevad meetodid sobivad erinevatele ubadele ja röstiastmetele:
- Espressomasinad - kiire, kange ja kontsentreeritud jook; vajab täpset jahvatust ja rõhku.
- Filterkohv (pour-over, V60, Chemex) - rõhutab õrnu maitseid, ideaalne heleda rösti jaoks.
- Presskann - paksem, õlisem ja robustsem jook, kuna ei kasutata filtrit.
- Aeropress - mitmekülgne meetod, mille puhul saab eksperimenteerida rõhu ja ekstraheerimisega.
- Külmpruul - külmmeetodil ekstraheerimine, madalam happelisus, mahedam maitse.
Mida “maitsev kohv” tähendab?
Päeva lõpuks on kõik maitse küsimus. Ühe inimese jaoks tähendab maitsev kohv kanget rikkalikku
espressot, teise jaoks aga kerget puuviljast filterkohvi. Tõeliselt maitsval kohvil on aga alati olemas järgnevad omadused:
- See on värske (nii kohvioad kui ka jahvatus)
- Seda on valmistatud korrektselt (meetod, varustus, vesi)
- See avaldab looduslikud maitsenüansid
- Sellel pole põlenud ega liiga mõru maitset (kui see pole just sihilik valik)
- See on mõnusalt aromaatne – alates esimesest hetkest kuni viimase lonksuni
Seega, mis on maitsev kohv?
Kohv loob
igapäevaseid rituaale. Maitsev kohv on hoolikalt valitud, vastutustundlikult kasvatatud ning valmistatud teadlikult. Iga samm, alates ubade päritolust kuni tassikeseni sinu käes, on oluline. Kui sa kohtled kohvi nagu teekonda, mitte lihtsalt nagu jooki, avastad uusi maitseid, kogemusi ja igapäevaseid mõnusid. Eksperimenteeri, maitse ja uuri kohvimaailma – sedasi avastad peatselt, mida tähendab sinu jaoks “maitsev” kohv.
Seotud lood
PAROC® toob ehitusturule uue toote – PAROC
Linio 10cc. Tegemist on kaasaegse kivivilla soojusisolatsiooniplaadiga fassaadide jaoks (ETICS), mille mõlemad pooled on juba tehases kruntvärviga kaetud. See lahendus aitab ehitusplatsil tööd tõhusamalt korraldada, säästes paigaldusaega ja vähendades liimikulu.