Autor: kohvisemu.ee • 8. märts 2024

Musta kohvi fännidele – kohvi valmistamise alternatiivid

Foto: Pexels.com

Kvaliteetne kohv on täna rohkem, kui lihtsalt värskendav jook. Üha keskendutakse lisaks joogi intensiivsusele või kofeiini kogusele ka sellele, millised on joogi maitseted, järelmaitseted, ning erinevad joogi valmistamise viisid. Kohvikutes kasutatakse kohvi valmistamiseks kõige sagedamini professionaalseid espressomasinaid, kodus on aga kombeks valada kohvile kuum vesi. Küll aga julgustab juurdunud kohvikultuur proovima teisi kohvi valmistamise viise. Nende hulka kuuluvad mitte ainult kompaktsed kodused kohvimasinad, vaid ka paberfiltrid või konkreetsed kohvinõud.

Kodune kohvimasin pole enam luksuskaup

Kodus kvaliteetse kohvi nautimiseks ei ole vaja otsida massiivset kohvimasinat, mida sageli kohvikutes kasutatakse. Kompaktsest ruumisäästlikust kohvimasinast võib täiesti piisata. Siiski sõltub kohvi maitse palju rohkem joogi valmistamise meetodist ja valitud kohviubadest, kui selle valmistamise tehnikast.

Tänapäeval on kodused kohvimasinad populaarsed nende kasutusmugavuse tõttu. Lisaks võivad need olla väga kompaktsed. See on eriti oluline neile, kellel on väike köök. Kohvimasinate spetsialistide sõnul leiab väikeste poolautomaatsete kohvimasinate ja kapselmasinate jaoks väikeses köögis alati koha. Need on populaarsed ka oma taskukohase hinna tõttu.

Kapselkohvimasinatele on vaja spetsiaalselt kohandatud kohvikapsleid ning kohvi valmistamisel piisab, kui täita seade veega, asetada kapsel oma kohale ja vajutada seadme nuppu. Eeliseks on võimalus valida laia kohvijookide maitsevaliku vahel: alates espressost kuni karamellise macchiatoni.

Poolautomaatsed kohvimasinad nõuavad aga veidi rohkem tähelepanu, muutes kohvi valmistamise omamoodi rituaaliks: spetsiaalsesse käepidemesse valatakse jahvatatud kohv, see surutakse kokku ja käepide kinnitatakse kohvimasina külge. Seejärel pole vaja teha muud, kui vajutada nuppu ja lasta kohvil tassi joosta. Tõsi, kohvijoogi valikuid on vähem, kuid poolautomaatsed kohvimasinad on lemmikud just musta kohvi fännide seas. Ja mis kõige tähtsam – ei mingit kohvipuru.

Filterkohv on kasutusel olnud üle 100 aasta

Filterkohv on tänapäeval üha olulisem kohvi valmistamise viis. Ja kuigi see võib paljudele tunduda üllatavana, on filterkohv maailmas eksisteerinud juba üle 100 aasta. Esimene paberfilter töötati välja 1908. aastal, kui sakslanna Melitta Bentz tuli oma joogi puhul kohvipaksu vältimiseks ideele kurnata kohv läbi imava paberilehe. Tänaseks tuntud kaubamärk Melitta enam paberist kohvifiltreid ei tooda. Nende põhitoode on automaatsed kohvimasinad. Sellegipoolest sillutas Melitta teed paberkohvifiltritele ja filtreeritud kohvile.

Chemexi filterkohv on rikkaliku ja aromaatse kohvi võti

Tänapäeva Chemexi kohvi valmistamise viisi hinnatakse tänu selle võimele valmistada puhast, selget ja aromaatset musta kohvi. Seda efekti ei taga mitte ainult spetsiaalsed paberist kohvifiltrid, vaid ka elegantne ettevalmistusprotsess, mis nõuab sageli tähelepanu ja pisut teadmisi. Põhiline erinevus filterkohvi ja tavapärase kodus valmistatud kohvi vahel on paberfilter, mis eraldab joogist kohvipaksu. Kapsel- ja poolautomaatsed kohvimasinad töötavad sarnaselt, kuid filtreerimine nõuab rohkem aega ja tähelepanu.

Chemex kohv on jook, mis filtreeritakse läbi veidi paksemate paberfiltrite otse anumasse või liivakella meenutavasse Chemex kohvianumasse. Selle kohvi valmistamisel nõuavad tähelepanu nii vee temperatuur kui ka jahvatatud kohvi karedus ja kogus. Protsess ise pole aga kuigi keeruline. Esialgu peab paberfiltri kuuma veega täielikult niisutama ja anuma kuumutama. Seejärel tühjendatakse see veest ja kohv valatakse filtrisse. Asjatundjate sõnul vajab Chemex täisportsjon (800 g) 56 g jämedama jahvatusega kohvi. Esialgu lisatakse vett nii palju, et see kohvi kataks. Oodake, kuni vesi imendub, ja asetage anum kaalule. Seejärel valatakse uuesti vett - väikese joana, ringjate liigutustega. Kõik toimub aeglaselt ja tegevust korratakse seni, kuni vajalik kaal on saavutatud. Selline kohvi valmistamise viis nõuab rohkem aega kui automaatsed kohvimasinad, kuid omamoodi rituaaliks kujunev protsess haarab kaasa ka need, kes kohvist vähem huvitatud on.

Foto: Pexels.com

Hario V60 filterkohv on elegantne anum ülimalt puhta kohvi valmistamiseks

Veel üks mitmekülgne ja hõlpsasti kasutatav kodune kohvivalmistaja on Hario V60. Sarnaselt Chemex anumaga vajavad ka need paberfiltreid, kuid Hario V60 filterkohvi seadmega saate valmistada kohvi otse oma lemmiktassi. Selle nimi tuleneb anuma V-tähte meenutavast kujust ja selle 60-kraadisest nurgast. Esimene selline filter valmistati portselanist ja seda kasutati esmakordselt Jaapanis aastal 2004. Tänapäeval on turul saadaval ka plastikust, metallist ja isegi vasest Hario V60 kohvifiltrid. Keraamiline on aga sellegipoolest kõige levinum variant.

Hario V60 kohvi valmistamise meetod meenutab kohvi valmistamist kõige enam. Kuigi filtreid on vaja samamoodi niisutada ja tassi kuuma veega soojendada, ei pea muretsema joogi koguse pärast. Siiski tasub tähele panna, et siin on oluline ka jahvatatud kohvi jämedus. Kui kohv on liiga peeneks jahvatatud, läbib vesi filtrit palju kõvemini ja mida kauem kohv tilgub, seda mõrkjam see on. Seetõttu soovitavad eksperdid valida keskmise või jämedama kohvijahvatuse. Sarnaselt Chemex anumas kohvi valmistamisele tuleb see esmalt vähese veega niisutada ja mõne aja pärast vett lisaks valada. Oluline on mitte jätta kohvisse kuivasid kohti, ning valada vett kiirustamata. See aitab paljastada filtreeritud kohvi parimad omadused.

Filterkohv on tervislikum

Pöörates üha enam tähelepanu kohvi valmistamise tehnikatele, on hakatud seal juures rääkima ka kohvi tervisemõjudest. Hiljuti viidi Rootsis, Göteborgi ülikool läbi 20-aastane uuring, mis ütleb, et keedetud kohv sisaldab palju kolesterooli tõstvaid aineid. Need on kafestooli ja kahweoli ühendid, mida leidub õlistes kohvitilkades ja -paksus. Selgub, et neid aineid saab eemaldada kohvi filtreerides. Nii ei eraldu kohvi valmistamisel kohvirasva, vaid kohvipaks eraldatakse joogist nii, et kahjulikud kemikaalid jäävad alles. Pärast uuringuid hakati üha enam rääkima sellest, et kohvi filtreerimist võib pidada kõige tervislikumaks kohvi valmistamise viisiks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785