Autor: Ferrometal Baltic OÜ • 24. mai 2023

Ferrometall aitab oma klientidel edu saavutada

Konkurents tiheneb, kvaliteedinõuded karmistuvad ja tarneajad lühenevad. Ka praegune ülemaailmne olukord sunnib tööstust ja teenusepakkujaid tegutsema tõhusamalt, kiiremamini ja täpsemalt. Asjade internet (Internet of Things, IoT) aitab nutikamalt töötada. Ferrometal on alati olnud esimesena rakendamas tegevusalal uusi teenindusmudeleid ja areng on olnud meeletu. Praeguseks on väiketarvikute tellimis-tarneahel täielikult automatiseeritud.

Andurid ja muud nutikad mõõteseadmed on üha enam tööstusprotsessidesse integreeritud, mis aitab kaasa uue pöördelise tegevuse arendamisele. Koroonaperioodil avastasid paljud ettevõtted asjade interneti (IoT) võimalused, sest füüsiline kontakt ja reisimine olid piiratud. Ferrometal on kasutanud asjade interneti potentsiaali juba varemgi: oleme rakendanud andureid koguste mõõtmisel ja täiendustellimuste automatiseerimisel. Sise- ja sisendlogistika tellimissüsteem CleverSystem mõjutab positiivselt nii tootmise tõhusust ja tootmisaega kui ka ettevõtte kasumlikkust ja kuluefektiivsust.

IoT, Internet of Things, asjade internet

Asjade internet viitab süsteemidele, mis põhinevad tehniliste seadmete automaatsel andmeedastusel ning nende seadmete kaugjälgimisel ja -juhtimisel interneti kaudu. Tööstusinterneti pakutav lisandväärtus põhineb selle abil kogutud ja toodetud teabel. Õigete protsesside abil saab tööstusinterneti genereeritud teabe töödelda hõlpsasti ära kasutatavale kujule. Andmevõrk pakub automatiseeritud, reaalajas toimuvat analüüsi, et korraldada suur hulk andmeid hõlpsalt kasutatavateks karakteristikuteks ja ülevaadeteks.

Arendustöö täisautomaatika suunas

Ferrometal investeerib nutika tehnoloogia arendamisse, et suuta paremini teenindada oma kliente ja luua neile lisaväärtust pakkuvaid teenuseid. OVT ehk organisatsioonidevaheline teabeedastus on olnud sellise arendustöö oluline osa ja Ferrometal oli üks esimesi, kes selle kasutusele võttis. Praegu saabub juba kuni 70% tellimustest meile automaatselt, mis kiirendab märgatavalt mõlema poole tegevust. Tellimuste maht on kasvanud sellise hooga ja tellimustsükkel tellimisest tarneni on muutunud sedavõrd kiireks, et inimkätest nende haldamiseks enam ei piisakski.

2007. aastal võttis Ferrometal kahe kastiga Kanbani süsteemides kasutusele vöötkoodide lugemise. See tähendas, et tellimuste eest vastutav töötaja käis lugemas otsa saanud toote vöötkoodi ja esitas täiendustellimuse. Selline iseenesest hea ja toimiv süsteem nõudis siiski käsitsi tööd.

Ferrometal tegi siin sammu edasi ja asendas vöötkoodi lugemise RFID-süsteemiga. Riiulite haldajal ei olnud enam vaja kliendi juurde tarvikute tellimusnumbreid otsima minna, sest tühi kast pandi tellimisjaama peale ja selle kohta genereeriti ERP-süsteemis täiendustellimus. Siinkohal võis rääkida poolautomaatsest süsteemist. Kanban RFID oli tegevusala esimene vastav lahendus ja see on patenditud kogu Euroopas.

Tänu Ferrometali süsteemsele ja pikaajalisele süsteemiarendusele saime 2020. aastal üle minna täisautomaatsele IoT-põhisele sisend- ja siselogistika teenuselahendusele CleverSystem. Andur jälgib kaubakoguseid ja genereerib ERP-süsteemis automaatselt täiendustellimuse, kui kogus langeb alla määratud miinimumi. Süsteem töötab asukohast sõltumatult – näiteks töökohas, kaubikus või projektikonteineris.

Optilise anduri baasil loodud Cleveri teenuselahenduse arendamine sai alguse tööstusklientide vajadustest. Sooviti vähendada kadusid, näiteks ooteaegu, hilinemisi ja asjatut otsimist. Ennetav ja automatiseeritud CleverSystem haldab tellimisprotsessi lean-põhimõtete järgi nii, et inimesed saavad täielikult keskenduda oma tööle. Süsteemi abil on lihtne näiteks oma väiketarvikute laoseisu poole võrra vähendada. Vabanevaid ressursse saab kasutada kasvõi tootmises, sest keegi ei pea enam eraldi riiuleid valvama ja ruumigi jääb üle.

Piiramatud rakendusvõimalused

Ferrometal on märganud sarnaseid vajadusi ka teistel tegevusaladel. Nii on näiteks kauplustes kasutusel rakendus CleverStore. Kauplustes on väga oluline, et kaup otsa ei saaks. Kliendid vajavad kaupa kohe ja nad ei tule poodi tagasi, kui riiulid on tühjad. Selleks saab valmistuda suure laoseisu abil, kuid see ei ole ressursside kasutuse mõttes optimaalne lahendus. Kui täiendustellimuste tegemine ei toimu automaatselt toimiva tehnoloogia abil, ei saa kaupluste töötajad keskenduda piisavalt palju klienditeenindusele ja müügitööle, sest palju aega kulub riiulite inventeerimisele ja tellimuste vormistamisele.

IoT-taristule ehitatud CleverSystem annab palju eeliseid. Neist kõige olulisemad on kiirus ja ennetamine. Uus tehnoloogia parandab ka täpsust, kuna süsteem toimib ülima täpsusega. Laoseis väheneb ja kaupade all ei ole enam nii palju raha kinni. Inimlikud vead ja viivitused jäävad minevikku, sest käsitsi tehtavad tööetapid kaovad. Süsteemi saab kulutõhusalt kohandada nii suurte kui väikeste ettevõtete vajadusteks. Asjade internetile on iseloomulik läbipaistvus ja asjaolu, et andmeid saab lugeda reaalajas mistahes kohas. Selle kohta on suurepärane näide erinevates projektides kasutatav CleverContainer. Kui töötaja võtab konteinerist tarvikuid, edastatakse õigeaegne tellimus automaatselt Ferrometalile. See võimaldab tööjuhtkonnal vaadata saldosid mobiilist või arvutist. Inimene vaid jälgib ja vajaduse korral muudab tellimuse esitamise lävendit.

Tulevik

Andmed hakkavad liikuma anduritega varustatud seadmete ning ettevõtte ja klientide infosüsteemide vahel, mis muudab igapäevase töö lihtsamaks. Ferrometal jätkab arendustööd kvaliteedi ja tootlikkuse uue ajastu suunas ning on pühendunud sellele, et hoida oma kliendid rahvusvahelise tootlikkusalase konkurentsi esirinnas.

Ferrometal Oy

Tegevuskoht Nurmijärvi, Soome

Asutatud 1976

120 töötajat

Käive 40,7 miljonit eurot

NUTIKUS kinnitus- ja väiketarvikute müügis

SÜSTEEMIMÜÜK on meie tegevuse üks nurgakive. Üle 70% tellimustest tuleb automaatselt

ferrometal.fi

Reaalajas parameetreid ja laosaldosid saab jälgida nutitelefoni, tahvel- või muu arvuti abil.
Süsteemi saab jälgida lisaks arvutile ka telefonis või tahvelarvutis.

Täpsem info: Ferrometal Baltic OÜ, Varre 1, 10138 Tallinn, tel. 699 0470, [email protected]

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785