Autor: Ferrometal Baltic OÜ • 26. aprill 2023

Asjade internet (IoT) kiirendab protsesse ja säästab aega

Konkurents tiheneb, kvaliteedinõuded karmistuvad ja tarneajad lühenevad. Asjade internet (Internet of Things, IoT) aitab meil targemalt töötada. Ferrometal on olnud uute teenusemudelite arendamise esirinnas ja areng on olnud märkimisväärne. Nüüd on tarvikute tellimis-tarneahel täielikult automatiseeritud.

Praegune ülemaailmne olukord sunnib tegutsema tõhusamalt, kiiremamini ja täpsemalt. Andurid ja muud nutikad mõõteseadmed on üha enam tööprotsessidesse integreeritud, mis aitab omalt poolt kaasa uute pöördeliste tegevuste arendamisele.

Koroona perioodil on paljud ettevõtted avastanud asjade interneti (IoT) võimalused, sest füüsiline kontakt ja reisimine on olnud piiratud. Ferrometal on kasutanud asjade interneti potentsiaali juba varemgi: oleme rakendanud andureid koguste mõõtmisel ja täiendustellimuste automatiseerimisel. Sise- ja sisendlogistika tellimissüsteem CleverSystem mõjutab positiivselt nii töö tõhusust ja sellele kuluvat aega kui ka ettevõtte kasumlikkust ja kuluefektiivsust.

Inimlikud vead ja viivitused jäävad minevikku, sest käsitsi tehtavad tööetapid kaovad.

Arendustöö on suunatud lao täieliku automatiseerimise suunas

Ferrometal investeerib nutikate tehnoloogiate arendamisse, et suuta paremini teenindada oma kliente ja luua neile lisaväärtust pakkuvaid teenuseid.

OVT ehk organisatsioonidevaheline teabeedastus on olnud nimetatud arendustöö oluline osa. Ferrometal oli üks esimesi, kes selle kasutusele võttis. Praegu saabub juba kuni 70% tellimustest meile automaatselt, mis kiirendab oluliselt mõlema poole tegevust. Tellimuste mahud on kasvanud sellise hooga ja tellimustsükkel tellimisest tarneni on muutunud sedavõrd kiireks, et inimkätest nende haldamiseks enam ei piisakski.

2007. aastal võttis Ferrometal kahe kastiga Kanbani süsteemides kasutusele vöötkoodide lugemise.

See tähendas, et tellimuste eest vastutav isik käis lugemas otsa saanud toote vöötkoodi ning esitas täiendustellimuse. Selline iseenesest hea ja toimiv süsteem nõudis siiski käsitsi tööd. Ferrometal tegi siin sammu edasi ja asendas vöötkoodi lugemise RFID-süsteemiga. Nüüd ei olnud enam vaja kliendi juurde tarvikute tellimusnumbreid otsima minna, sest tühi kast pandi tellimisjaama peale ja selle kohta genereeriti ERP-süsteemis täiendustellimus. Siinkohal võis rääkida poolautomaatsest süsteemist.

Kanban RFID oli tegevusala esimene vastav lahendus ja see on patenteeritud kogu Euroopas.

Tänu Ferrometali süsteemsele ja pikaajalisele süsteemiarendusele saime 2020. aastal minna üle täisautomaatsele IoT-põhisele sisend- ja siselogistika teenuselahendusele CleverSystem. Andur jälgib kaubakoguseid ja genereerib automaatselt ERP-süsteemis täiendustellimuse, kui kogus langeb alla eelnevalt määratud kaubahulga. Süsteem töötab asukohast sõltumatult – näiteks töökohas, kaubikus või projektikonteineris.

Optilise anduri-luger baasil loodud Cleveri teenuselahenduse arendamine sai alguse tööstusklientide vajadustest. Sooviti vähendada kadusid, näiteks ooteaegu, hilinemisi ja asjatuid otsimisi. Ennetav ja automatiseeritud CleverSystem haldab tellimisprotsessi vastavalt lean-põhimõtetele nii, et inimesed saavad täielikult keskenduda oma tööle.

Süsteemi abil on lihtne näiteks oma väiketarvikute laoseisu poole võrra vähendada. Vabanevaid ressursse saab kasutada näiteks tootmises, sest keegi ei pea enam eraldi riiuleid valvama ja ruumigi jääb üle.

Foto: Pictuner Oy Aki Loponen, Pictuner Oy Aki Loponen

Rakendusvõimalused peaaegu lõputud

Ferrometal on märganud sarnaseid vajadusi ka teistel tööstusaladel. Nii on näiteks kauplustes kasutusel rakendus CleverStore.

Kauplustes on väga oluline, et kaup otsa ei saaks. Kliendid vajavad kaupa kohe ja nad ei tule poodi tagasi, kui riiulid tühjad on. Selleks saab valmistuda suure laoseisu abil, kuid see ei ole ressursside kasutuse mõttes optimaalne lahendus. Kui täiendustellimuste tegemine ei toimu automaatselt toimiva tehnoloogia abil, ei saa kaupluste töötajad keskenduda piisavalt palju klienditeenindusele ja müügitööle, sest palju aega kulub riiulite inventeerimisele ja tellimuste vormistamisele.

Asjade interneti (IoT)-infrastruktuurile ehitatud CleverSystem annab palju eeliseid. Neist kõige olulisemad on kiirus ja ennetamine. Uus tehnoloogia parandab ka täpsust, kuna süsteem toimib ülima täpsusega. Samuti on kasu sellest, et laoseis väheneb ja kaupade all ei ole enam nii palju raha kinni. Inimlikud vead ja viivitused jäävad minevikku, sest käsitsi tehtavad tööetapid kaovad. Süsteemi saab kuluefektiivselt kohandada nii suurte kui ka väikeste ettevõtete vajadusteks.

Asjade internetile on iseloomulik läbipaistvus ja asjaolu, et andmeid saab lugeda reaalajas mistahes kohas. Selle kohta on suurepärane näide erinevatel tööobjektidel kasutatav CleverContainer. Kui töötaja võtab konteinerist tarvikuid, edastatakse õigeaegne tellimus automaatselt Ferrometalile. See võimaldab tööjuhtkonnal vaadata saldosid mobiilist või arvutist. Inimene vaid jälgib ja vajaduse korral muudab tellimuse esitamise lävendit. Tulevikus hakkavad andmed liikuma anduritega varustatud seadmete ning ettevõtte ja klientide infosüsteemide vahel, mis muudab igapäevase töö lihtsamaks. Ferrometal jätkab arendustööd kvaliteedi ja tootlikkuse uue ajastu suunas ning on pühendunud sellele, et hoida oma kliendid rahvusvahelise tootlikkusalase konkurentsi esirinnas.

Tellimise tulevik on nutikas

• Ferrometali väljatöötatud Clever-süsteemid on ennetavad ja automatiseeritud sise- ja sisendlogistika tellimissüsteemid.

• Süsteemid on kohandatavad, mistõttu need sobivad mitmesugustesse kasutuskeskkondadesse ja paljudeks eesmärkideks.

• CleverSystem teeb täiendustellimused automaatselt enne toodete otsa lõppemist.

• Lahendus parandab laoringlust, vähendab käsitsi tehtava töö vajadust ning vabastab laos ruumi ja kapitali muuks otstarbeks.

Küsi lisa Ferrometal Baltic Oü, Varre 1, 10138 Tallinn, tel. +372 699 0470, [email protected].

Rohkem infot leiate Ferrometal´i kodulehelt.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785