Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus • 30. märts 2022

Maru Betoonitööd on keskendunud tehniliselt keerukatele lahendustele

Maru Betoonitööd OÜ objekte ei ole küll tänavuse aasta Betoonehitise konkursi nominentide seas, kuid põnevaid tegemisi on ettevõttel rohkemgi kui tavapäraselt. Tehnoloogiliselt keerukatele ja vastutusrikastele betoontöödele spetsialiseerunud ettevõte teostas mullu töid 78 objektil Eestis ja Soomes. 2021. aasta põnevamatest objektidest võib välja tuua Tartu Ülikooli Kliinikumi meditsiinilinnaku M-korpuse, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Y-korpuse, Vanasadama Admirali silla, Raatuse perearstikeskuse parkimismaja Tartus, Soomes Music Toweri, Siuntio vabaajakeskuse, Vuorikatu hotelli ja Lyyra büroohoone ehituse.

„Oleme keskendunud keskmisest keerukamatele ja vastutusrikkamatele betoonitöödele, nagu tööstus-, tootmis- ja büroohoonete ning infrastruktuuri ehitised,” tutvustab Maru Betoonitööde juhatuse liige Taavi Varb. „Meie eripära ongi just see, et me ei tee üksikuid monumentaalseid ilusaid betoonist maju, vaid teostame välimuse mõttes tavamõistes vähem atraktiivsemaid, kuid tehnoloogiliselt keerulisi betoonitööde terviklahendusi ning osutame betooni ja karkassitööde kompleksteenust.”

2021. aastal töötasid ettevõtte ligi 200 töötajat kokku 78 objektil, millest 11 asusid Soomes. Hetkel ongi Maru Betoonitööde põhiturgudeks koduturg ja Soome, kuid aeg-ajalt teostatakse töid ka Rootsis. Mahuliselt hõlmasid mullu suure osa objektidest avaliku sektori ning kortermajade põrandaprojektid, neid tehti 45. Betoonkarkassitöid oli 20 , kaheksa tehnilist rajatist ning lisaks neli suuremat projekteerimisobjekti.

Rääkides viimasest kahest aastast, tõdeb Varb, et töötegemine on pandeemia tõttu olnud häiritud, ent samas on meeskond väljakutsetega väga hästi hakkama saanud. „2021. aastal saime palju panustada tervishoiuasutuste valmimisse: koos Nordeconiga tegime Tartu Ülikooli Kliinikumi meditsiinilinnakus nii montaaži- kui ka monoliitbetoonitöid ning koos Merko Ehitusega ehitasime Põhja-Eesti Regionaalhaigla Y-korpust. Haiglate projektid esitavad väljakutse nii oma spetsiifilisusele kui ka seetõttu, et uue ehituse liitmine olemasoleva toimiva haiglaga peab käima nii, et ehitus ei segaks meditsiiniasutuste igapäevatööd.”

Kuigi Maru Betoonitööd ei ole üldiselt kortermajade karkassitöödele spetsialiseerunud, sai mullu Tallinnasse Kiikri 6 hoonele ehitatud kaks korpust koos monoliitbetoonist maa-aluse parklaga. Samuti sai tehtud vundamendi- ja monoliiditöid Lasnamäe Lahekalda elamurajooni kortermajadele. Üks põnevamaid objekte oli aga ajaloolise Hiiumaal asuva Kärdla Rannapaargu kohvik-restorani kõrvale tuleva butiikhotelli betoonitööd.

Väljakutserohked projektid Soomes viisid kilomeetri sügavusele maa alla

Soomes sõlmis Maru Betoonitööd eelmisel aastal mitu lepingut betoonitööde kompleksteenuse pakkumiseks. „See tähendab teraskonstruktsioonide projekteerimist, tarnet ja paigaldust, betoonitöid ning elementide montaažitöid,” selgitab Varb. „Näiteks Helsingi kesklinna kerkib Skanskal uudne ja modernne mikrokorteritega hotell Music Tower, kus teostasime vundamentide, keldrikorruse ja liftišahtide paigalvalu betoonitööd ning koos Maru Metalliga teraskarkassi tootmise, tarne ja paigalduse ning betoonelementide paigalduse ja monolitiseerimise.”

Ta lisab, et sarnane karkassitööde terviklahenduse projekt oli UH Rakennusele tehtud Pasila Postipuisto vana büroohoone ehitamine korterelamuks. „Paarikümne aasta vanuste moraalselt vananenud majade laiaulatuslik rekonstrueerimine on aktuaalne teema nii Eestis kui ka mujal Euroopas, kus mõeldakse väga tõsiselt, et mida teha sisult ajahambale jalgu jäänud, ent samas konstruktsiooniliselt tugevate hoonetega. Meie laiendasime maja korterelamuks, ehitasime igale küljele rõdud ja juurde kaks korrust teraspostide, terastalade, monoliitsete seinte ja monteeritavate vahelagedega.”

Veel tehti mullu Soomes Siuntio vabaajakeskuse montaažitööd ja Kirkkonummi tervisekeskuse betooni- ja montaažitööd SRV Rakennusele. Möödunud aastal sai Helsingis alustatud veel kahe projektiga. Esiteks, Helsingi kesklinnas asuva Lyyra büroohoone ehitamisega, kus hoone maa-alune osa on monoliiditööd, sealjuures konstruktsioonid rajatakse olemasoleva metrootunneli kõrvale kaljusse rajatud süvenditesse. Teine projekt on samuti Helsingi südames asuv Vuorikatu 24 hotell, kus teostatakse peatöövõtja Jatke OY-le monoliidi- ja montaažitöid. Hoonel on kaks korrust maa all, 8 maa peal, betooni maht ca 4200 m3 ning Maru Betoonitööd paigaldab umbes 300 seinapaneeli.

„Eriti suur väljakutse oli mullu aga Põhja-Soomes tehtud kaevanduse laienduse tööd 500–1000 meetri sügavusel. Oleme varemgi ehitanud metroojaamu ning meil on maa all töötamise kogemus, aga mitte nii sügaval,” nendib Varb. „Soomes oleme palju ehitanud ka pommivarjendeid, meil on pommivarjendite ehitamise kogemusi üle 10 aasta ning saame vajadusel sedalaadi objektide rajamise juures nõu, jõu ja lahendustega abiks olla.”

Eesti projektidest rääkides toob Varb esile Tallinna kesklinnas Endla ja Luise ristmikul ehitatava suure riigiasutuse betoonitööd, koos Maru Ehitusega ehitatava Eesti Energia / Enefiti uue keemiatööstuskompleksi ning koos YIT Eestiga tehtava kütuse etteanderajatise laiendamise. Lisaks alustati US Real Estate’ile Tammsaare 56 asuva Park Tondi büroohoone karkassi projekteerimist ja ehitamist.

Maru Betoonitööd on 2011. aastal tegevust alustanud Maru kontserni kuuluv betoonitöödele keskendunud ettevõte, mille peamised tegevusalad on oma tööjõuga erinevate raudbetoonkonstruktsioonide ehitamine, raketise-, armatuuri- ja betoneerimistööd ning raudbetoonelementide paigaldus ja monolitiseerimine. Teostatakse ka kaasnevaid tööetappe: pinnase- ja vaiatöid, teraskonstruktsioonide tarnet ja paigaldust, kaasates vajadusel Maru kontserni teisi ettevõtteid. Betoonkonstruktsioonide projekteerimist teostatakse mudelprojekteerimisena (BIM), mis tagab tõhusa koostöö kõigi projektiga seotud osapoolte vahel.

Ettevõttes töötab ligi 200 inimest, neist 30 on insenerid-töödejuhatajad. Projekte luues tuginetakse aastatepikkusele erialasele kompetentsile ning kogemusele, mis võimaldavad täisteenusena välja töötada nii standard- kui ka rätseplahendusi alates tööstus- ja kaubandushoonetest, kortermajadest ja büroohoonetest kuni energeetikarajatiste, infrastruktuuriobjektide, säilitus- ja puhastusmahutite ning reservuaaride ehitamiseni.

www.mbt.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785