Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 13. september 2021

GEOLIFT - põrandate ja vundamentide tõstmine ning stabiliseerimine

Maailmas pole midagi igavest. Rohkem kui sajandi seisnud hooned vajuvad viltu, probleeme esineb ka uuematel ehitusobjektidel. Nende probleemide lahendamine ja remont on hiljuti saanud uue viisi, kuna traditsiooniline "lammutamise ja ülesehitamise" meetod on muutumas mitte ainult ebapraktiliseks, vaid ka vananenuks.

Eesti ettevõte Geolift pakub palju praktilisemat meetodit. Näiteks vajunud hoone põrandaid saab parandada, ei pea kõike lammutama ja uuesti ehitama vaid valides kõrgtehnolooglise lahenduse milleks on GEOLIFT geopolümeerid, saate lihtsa vaevaga oma põrandad või vundamendid taas loodida ilma tavapärast elurütmi härimata. Kogu protsess on puhas ja kiire ning ei nõua teilt majast väljakolimist ega furnituuri ümberpaigutamist. "Selline tegevus on ainulaadne isegi maailma mastaape vaadates. Ameerikas võib selliseid lahendusi leida, kuid seda oluliselt kitsamas valdkonnas, neid lahendusi kasutatakse rohkem kõnniteede stabiliseerimiseks ja loodimiseks.

Kuidas tekivad taolised probleemid?

Kui visuaalselt on näha, et põrand on vajunud, isegi kui on kindel alus ja see seisab korralikul pinnasel. Meie inseneride hinnagul on enamiku probleemide põhjuseks looduslikud tegurid, kui ka projekteerijate või ehitajate poolt tehtud vead. Muld on ebaühtlane, sellel on erinevad kihid, millel on erinevad omadused. Geoloogid peaksid enne hoone rajamist teostama geoloogilise uuringu ja projekteerijad peaksid nende andmete põhjal teostama arvutused, et tulevikus välistada probleemide teke. Projekteerimisvigade ning ebakvaliteetse töö tagajärjel hakkavad põrandad, vundamendid varem või hiljem vajuma.

Teine tuntud probleemiallikas on pehme pinnas, mis ei paku piisavalt tuge. Looduslikes tingimustes selline pinnas ei muutu ega liigu kuhugi, kuid kui sellele on ehitatud tööstuslik objekt (tehtud töö Svyturis-Utenos alus), siis sellega koormatakse pinnast täiendavalt ning suure tõenäosusega hakkab ehitis vajuma. On tehtud vigu projekteerijate poolt, kus pole arvestatud koormustega pinnasele, ning maapind ei kanna seda raskust välja. Isegi kui on projekteeritud õigesti võib juhtuda, et tööde teostamise käigus on jäänud mingi osa töödest teostamata või on seda tehtud n-ö üle jala ning probleemid kiired tulema.

Põrandad vajuvad ka loodusjõudude toimel, ning üheks suurimaks mõjuriks on siin „vesi“ (vihma- või pinnasevesi). Kui vesi pääseb põranda või vundamendi all liikuma ja uhub aluspinnase ära, on tagajärjeks vajunud põrandad, vundamendid, mis võivad kohati olla isegi õhus, ning hakata erinevate koormuste korral murduma. On olnud olukordi, kus vastvalminud objekti ei saa kasutusele võtta, kuna aluspinnas on minema uhutud ja selle tagajärjel on hakanud terve hoone vajuma, ning seda pole olnud võimalik enne kasutusle võtta, kuni aluspinda on tugevtatud Geolift geopolümeeridega (tehtud töö, plaatvundamendiga eramaja Tartumaal Ülenurmel).

Uudsed tehnoloogiad, eriti kui need on efektiivsed vahetavad välja traditsioonilised lahendused.

Kõige tavalisem lahendus raudbetoonpõrandate tõstmise puhul on selle välja vahetamine uue põranda vastu! Sellega kaasneb objekti sulgemine, betooni lammutamine, pinnase tihendamine ning uue betoonivalu teostamine. Selline tegevus võib tööstuliku rajatise sulgeda kuudeks ning lisaks põrandate uuesti valamise hinnale võib siia lisada ettevõtte saamata jäänud müügitulu. Siinkohal me ei räägi närvikulust ja muudest ebameeldivatest tegurites, mis kaasnevad remondiga. Meie inseneride hinnagul on sellised betoonivalu uuesti teostamise lahendused vananenud ja ebapraktilised.

Standartsete lahenduste korral on tegemist suure koguse tolmu, betoonitükkide ja armatuurterasega, mis tuleb utiliseerida ja minema vedada. Geolift lahendusega on töö puhas ja kiire ning põrandad tõstetakse paika ilma suurema mürata. Kui tegemist on äripindadega, siis mida saab ettevõtte teha sellises olukorras? Ajutiselt peatada tegevus, kuni on teostatud uus põrandavalu. Betoonvalu võib tunduda odavam, kui geopolümeeridega uuesti loodimine ja stabiliseerimine, kuid kui mõelda kulunud ajale, saamata jäänud tulule ja tohutule tööle ja närvikulule, siis praktilisem on valida Geolift lahendus, kuigi näiliselt võib tunduda, et odavam on standardne lahendus. Kaubanduskeskused (Tilže Šiaulai kaubanduskeskus), kus on põrandad vajunud ning nendega koos ka klaasseinad, ei saa mõelda pikale remondile tavapäraste lahendustega. Neil on ainuvõimalik kasutada uudset lahendust ning jätkata oma äritegevust ilma seisakute, tolmu või muude häirivate asjaoludeta.

Kuidas töötab Geolift põranda loodimise tehnoloogia?

Meie tööd võib võrrelda veresoonte mikrokirurgi tööga - see nõuab põhjalikku ja väga täpset ettevalmistust, professionaale tööde teostamisel ning õigeid vahendeid selleks, et kõik saaks tehtud ilma ühegi veata ja tulemus oleks alati suurepärane ja vastaks kliendi ootustele. Enne igat objekti me veendume, millise pinnasega on meil tegemist, uurime välja, mis täidet on kasutatud betoonplaadi või vundamendi all, milline on soojustus, kas on paigaldatud põrandaküte, kus asuvad kanalisatsioonitorud, ning loomulikult on meile väga oluline, kas on olemas geoloogiline uuring, mille põhjal saame hinnata pinnasekihte ning nende vastupidavust hoone poolt tekitatud koormusele. Kui geoloogilist uuringut pole tehtud, siis me alati soovitame selle tellida, sest see annab kliendile väga hea tagasiside pinnase ning vundamendi olukorra kohta. Peale seda, kui me oleme kõik andmed kokku kogunud, siis me analüüsime neid ning selle põhjal koostame tööplaani, mille alusel me teostame valiku kasutatava materjali ja selle koguse kohta ning kui sügavale me geopolümeere süstime. Need andmed määravad töö maksumuse, kui ka tööde kestvuse.

Tühimike täitmine ja tõstmine käib järgnevalt. Maapinna, betoonpõranda või vundamendi sisse puuritakse planeeritud kohtadesse kuni 10 mm läbimõõduga puuraugud. Sõltuvalt geoloogilistest tingimustest süstitakse kindel hulk sobilikku geopolümeeri läbi torude selleks määratud sügavusele pinnase sisse. Tegemist on kahekomponentse materjaliga, mida süstitakse suure surve all, ning siit algabki huvitav osa, mis muudab selle tehnoloogia ainulaadseks. Kui pinnase sees on vett, siis see surutakse välja, peale seda algab polümeriseerumisreaktsioon, mis hõlmab endas kahte segukomponenti, kui ka praimerit. Tööde tulemusel muutuvad pinnase omadused ning see muutub oluliselt vastupidavamaks, kuna osakesed ühendatakse ühte monoliiti. Vaba ruumi puudumisel hakkab materjal paisuma, ning selle tulemusel pinnas ning konstruktsioonid liiguvad ülespoole. Sõltuvalt tootevalikust ja tootest võib tõstejõud olla 1000 T/ m2. Eestis pole ühtegi kraanat, mis suudaks sellist massi tõsta.

Puudub vajadus igapäevase elutegevuse seiskamiseks

Tõenäoliselt on ettevõtetele suurim probleem remondiaegne seisak- see maksab tavaliselt suure hulga raha, isegi rohkem kui remont ise. Meie poolt pakutav insenertehniline lahendus väldib selliseid olukordi ja ettevõtte või eramajaomanik saab jätkata oma tavapärast elurütmi. Peale betoonivalu saab põrandat koormata alles 7 päeva pärast.

Geolift tehnoloogia abil saab põranda kasutusele võtta juba 20 minuti pärast tööde teostamist. Töid saame teha tsoonide kaupa ja seega meiepoolne igapäeva tegevuste härimine on minimaalne. Meie eeliseks on paidlik töödegraafik, ning me saame tööd korraldada nii, et ettevõtte tegevus ei oleks häiritud. Mitmed tootmis ja kaubandusettevõtted (Svyturis-Utenos Alus, Tiksoja Puidugrupp jne) saavad lubada töid teostada ainult õhtuti või öösiti, ning sellest lähtuvalt korraldame oma asjad nii, et tööd saavad tehtud nii, et firma saab päeval oma tegevust jätkata ja ei kannata seisakutest tulenevate kahjude all, veelgi enam on heameel looditud põrandatest, sest saab pöörduda tagasi oma vana töörütmi ja kiiruse juurde. Tööde kiirus on muljetavaldav- Geolift- tehnoloogia abil saab päevas tõsta kuni 100 m2 põrandapinda (mitmed tõstetud põrandad üle Eesti erinevates linnades nagu Tallinn, Tartu, Rakvere, Rapla jne).

Tööde teostamisel suudame tagada täpsuse, tõstmise või stabiliseerimise tolerants on 1-2 mm mitte rohkem. Sellise täpsusega looditud põrand ei aja paigast isegi kõige nõudlikuma kliendi laseranduritega roboteid (Tiksoja Puidugrupp mööbli tootmine Tartumaal) ja laseb tootmisliinide tööl jätkuda normaalses rütmis. Geolift töötab nii sees kui väljas ja päeval kui ööl, pole ühtegi objekti, mis oleks meil keeruliste olude tõttu tegemata jäänud. Saame aidata oma teenustega eramaja omanikke, ettevõtjaid, kellel on tööstushooned või kaubanduspinnad. Ei ole meie jaoks probleem raudteetammide tugevdamine ega lennujaama maandumsialade tõstmine (Zokniai lennuväli Leedus) ja loodimine.

Oled sa mõeldnud, miks sul koguaeg nii viltu veab? - „Äkki on küsimus äravajunud põrandas või vundamendis“! Vaata lähemalt Geolift kodulehelt

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785