Autor: Ehitusuudised • 4. märts 2021

Kodumaine õppetund: kuidas lahendada 5000 eurone kahju üürikorterile?

Jaanuarist kehtima hakanud uus üüriseadus annab pooltele suuri vabadusi erinevate kokkulepete sõlmimiseks. Kas see pakub aga piisava lahenduse üürileandjaid aastaid painanud halbade üürnikega seotud probleemidele?
Fotol oleva korteri kahjustused hinnati kokku 5000 euro ligi. Foto: Rendin.

Puuküürnike poolt tekitatud võimaliku kahjunumbri ülemist lage on tegelikult täiesti võimatu hinnata, kuna omaniku tegevusetuse korral kasvavad kulud väga kiiresti, ütleb idufirma Rendin juht Alain Aun.

“Ühest küljest kaasneb nendega saamata üüritulu, kuid teisest küljest võivad nad tekitada ka ulatuslikke varakahjusid,” väidab Aun. “Kui suureks üks kahju võib kerkida, näitab üks hiljutine juhtum, kus tegu polnud küll klassikalise puuküürnikuga, kuid kogukahju oli üle 5000 euro. Üürnik jättis endast maha täiesti katkise voodi, suitsetamisest tingitud põletusjäljed, katkise teleka ja värvikahjustuse.”

Kas deposiit aitab?

Hetkel on turu standardiks korteri kindlustamisel deposiidi kasutamine. Rendini eesmärk on pakkuda sellele alternatiivi, kuna omanikku deposiit piisaval määral ei kaitse ja ka üürnikule on see tüütuks lisakuluks. Näitena toodud 5000 eurose kahjujuhtumi puhul oleks deposiit vaid umbes 10 protsenti, kattes seega sisuliselt mitte midagi.

Selle asemel pakub firma kindlustuslahendust, mis tagab mitmekülgsema ja ulatuslikuma kaitse. Näiteks on lisaks varakahjudele garanteeritud ka üürimaksed ja võimalikud tekkivad õiguskulud. Ka mainitud 5000 eurone juhtum kvalifitseerus täismahus kindlustusjuhtumiks ning kaks nädalat pärast kahjust teada andmist oli korter taas nagu uus.

Kahjude lahendamise asemel on ettevõtte tegelik fookus aga hoopis nende vältimisel. Seda aitavad teha digitaalsed tööriistad nagu automaatne taustakontroll ja digitaliseeritud varade üleandmise akt. Samuti aitavad need aega säästa.

Kahju vähendamisel tuleb kasuks ka kogemus. Ettevõtte tiimil on aastatepikkune praktika näiteks munitsipaalkorterites elavate üürnikega ning kogutud teadmised mitmesajast probleemsest üürijuhtumist. Seega teatakse täpselt kuidas ja millal on vaja otsustavalt käituda, et kahjud oleks minimaalsed.

Suund Poola

Oma esimese välisturuna on ettevõte otsustanud laieneda Poola, kuna seal on üüritehingute maht Eestist lihtsalt niivõrd palju suurem. Poolas on hinnanguliselt 2,5 miljonit üüripinda ning seega on see hea keskkond, kus Eestis aasta jooksul omandatud kogemusi suuremas mastaabis proovida.

Esialgu alustatakse Varssavis, kuid lähimate kuude jooksul plaanitakse laieneda ka teistesse suurematesse Poola linnadesse. Kuigi kordades suurem turg võib esialgu mõjuda hirmutavalt, on ettevõtte asutajad kindlad, et Poola laienemine saab olema edukas ja kogemusterikas ettevõtmine.

Poola on väärt turg kogemuste hankimiseks ka seetõttu, et vähemalt hetkel tundub, et turudünaamika on seal Eestist erinev. Kui Eestis on üüriline see, kes peab korterile kandideerimisel kõvasti vaeva nägema ja konkurentidega rinda pistma, siis Poolas on üürikodude pakkumine suurem ja see muudab ka konkurentsi dünaamikat.

Samas ei jäta ettevõte ka koduturgu unarusse ning plaanis on lisaks maailmale muuta ka kodumaa üüriturg ümber nii, et üürimine oleks tulevikus garanteeritult lihtne ja õiglane.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785