Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 25. veebruar 2021

Tenniseväljaku ehitus - 3 aspekti, millele mõelda

Isikliku tenniseväljaku ehitamine on paljude tennisesõprade unistus. Igaüks tahaks ju mängida väljakul, mis on iga hetk vaba ja asub koduuksest kõigest mõne sammu kaugusel! Lisaks kohestele hüvedele tõstab tenniseväljak märgatavalt ka kinnisvara väärtust. Enne ehitusprotsessi alustamist tuleks aga mõningatele aspektidele mõelda, et ehitus sujuks täpselt nii nagu vaja. Alljärgnevalt tutvustab Unigrass olulisemaid aspekte lähemalt.
Foto: Unigrass OÜ

Milliseid aspekte on tenniseväljaku ehituse planeerimisel vaja silmas pidada?

1.Väljaku reaalne kasutusaeg

Enne tegeliku tenniseväljaku ehitusprotsessi planeerimise alustamist tuleks kindlasti läbi mõelda, kui palju tulevane väljak kasutust leiaks. Kui plaanid väljakul tennist mängida kõigest paar korda aastas, ei ole eraväljaku ehitamisel tõenäoliselt eriti mõtet. Küll aga on reaalsus näidanud, et igaüks hakkab väljaku olemasolul rohkem ja sagedamini mängima.

Üks Eestis levinud variant on ka ehitada väljak terve kommuuni või naabruskonna peale. Sellisel juhil on võimalik kulusid jagada ja väljaku ehitamine tasub ennast kindlasti ära, sest mängijatest ja mängukaaslastest puudust ei tule.

2.Väljaku asukoht

Tenniseväljaku ehituse planeerimisel peab kindlasti arvestama ka tenniseväljaku asukohaga. Kas piisavalt suur maatükk on olemas, kuhu tenniseväljak mõõtmetega 18,27m x 36,57m ära mahub? Kui sobivat ala veel ei ole, eelneb ehitusele krundi ostmise ja vastavalt omavalitsuselt ehitusloa saamise protsess.

Tenniseväljaku ehituseks on samuti vaja korralike ja läbitavaid juurdepääsuteid, et kõik materjalid kohale tuua. Kui maatükk asub raskesti ligipääsetavas kohas, võib ehitus kujuneda oodatust keerulisemaks.

Väljaku asukohta tuleks valida ka mõeldes ilmakaarte peale. Võimalusel tasub väljak ehitada mitte ida-lääs, vaid põhi-lõuna suunale, sest sellises suunas on päikese asend mängijate suhtes soodsam ning päike ei paistaks kogu aeg silma. Lisaks tuleks silmas pidada, et kui väljak asub väga lagedal maa-alal, võib tugev tuul hiljem pidevalt mängu segama hakata ja osutuda suureks probleemiks.

3.Väljaku maksumus

Viimasena tuleks kindlasti läbi mõelda tenniseväljaku ehituse maksumus ja kogu ehitusprotsess. Lõplik maksumus moodustub mitmest etapist, kuigi hind varieerub peamiselt tenniseväljaku katte tüübi tõttu, millest räägime peagi lähemalt.

Tähtsaim osa tenniseväljaku ehituse juures on aluse ehitus, mis moodustab ka kogu tenniseväljaku maksumusest suurima osa, sest nõuab väga kvaliteetseid materjale ja tehnoloogiliselt õiget teostust. Kvaliteetne alus tagab hilisema sujuva pealiskatte paigaldamise ning ka nauditava mängukogemuse, mistõttu on see etapp väljaku ehituses ülioluline.

Suuruselt teiseks kuluks on vastava tenniseväljaku katte paigaldamine, kuid selle kulu suurus sõltub väga palju katte materjalist. Oluline osa väljaku ehituse juures on ka piirdeaed, mis takistab pallide väljakult väljapääsemist ning valgustus, mis on soovitatav paigaldada selleks, et kasutada väljakut maksimaalselt ära ja pikendada mängutunde.

Kui hädavajalikud tenniseväljaku osad on olemas, saab väljaku juurde alati paigaldada ka lisavarustust. Kuigi lisaelemendid ei muuda tenniseväljaku ehituse üldist maksumust väga palju, suurendab lisavarustus oluliselt tenniseväljaku funktsionaalsust. Siinkohal soovitame ühe kõige olulisema elemendina paigaldada tenniseväljaku põrkesein, mis võib sinu arengule olla kasulik mitmel viisil.

Kuidas valida tenniseväljaku katet?

Viimase etapina tenniseväljaku ehituse planeerimise puhul tuleks ära valida tenniseväljaku kate. Oluline on mõelda, milline väljakukate isiklike eelistuste tõttu kõige rohkem meeldib ning milline on eelarve.

Tenniseväljaku ehitamisel on tänapäeval võimalik valida väga erinevate katete ja konstruktsioonide seast. Unigrassi valikust leiab modernsed, mängijasõbralikud ja lihtsasti hooldatavad tenniseväljaku katted - erinevate mänguomadustega kunstmuru katted, saviliiva omadustega hübriidkatted, sisetingimustesse sobiv vaipkate ning klassikaline kõvakate.

Tenniseväljaku katte valikul peaks kindlasti arvestama kliima, geograafilise asukoha, isiklike eelistuste ja muid otsust mõjutavate faktoritega. Kuigi kõvakattega väljak võib olla mängija väga suur lemmik, on sellise tenniseväljaku ehitamine keeruline ja oluliselt kulukam kui teiste alternatiivsete katete puhul.

Eestis on eraväljakute puhul kõige populaarsem valik kunstmuru kattega tenniseväljak just suhteliselt soodsa hinna ja meie kliimasse sobivuse tõttu. Olulisteks plussideks on ka lihtne ehitus, mis koosneb ainult kahest etapist - aluse ehitusest ja kunstmuru paigaldusest - ja hooldus, mis ei nõua palju panustamist. Põhjalikumalt tuleb kunstmuru kattega tenniseväljakut hooldada vaid kord aastas kevadel, enne hooaja algust.

Hiljuti on aga Eestis aina populaarsemaks muutumas ka unikaalne TOPCLAY tenniseväljaku kate, mille puhul on tegemist saviliivaväljaku niinimetatud hübriidvariandiga. Kui mängija lemmik väljakukate on saviliiv, kuid ei ole aega ega soovi pidevalt tegeleda väljaku põhjaliku hooldusega, siis on meie kliimasse hästi sobituv TOPCLAY kate kõige õigem valik. Tänu vett läbilaskvale konstruktsioonile kuivab sellise kattega tenniseväljak kiiresti ja võimaldab uuesti mängimist alustada peagi pärast vihmasadu, mis loob klassikalise saviliiva väljakuga võrreldes märgatavalt suuremad kasutusvõimalused. Lisaks ei nõua TOPCLAY kate igapäevast hooldust ning sellisel väljakul ei esine valepõrkeid, kuid mängukogemus on väga sarnane tavalisele saviliiva kattele.

Või hoopis padeliväljak?

Padel on muutumas järjest populaarsemaks ning paljud tennisemängijad avastavad enda jaoks ühel hetkel ka padeli. Padeli populaarsuse võti seisneb peamiselt selle lihtsuses - padel on füüsiliselt oluliselt vähem koormavam kui tennis, samuti ei ole padel ka tehniliselt niivõrd nõudlik.

Ka padeliväljaku ehitamine oma koduaeda on juba laialt levinud. Padeli üks suurimaid erinevusi tennisega ongi just seotud padeliväljaku konstruktsiooniga. Nimelt võib padelis puntki seinapõrkest edasi mängida, kui pall on põrganud maha ja seejärel vastu klaasseina! Padeliväljak on justkui tenniseväljaku vähendatud versioon, mida ümbritseb nelja meetri kõrgune piirdesein. Padeli piirde konstruktsioon on võrreldes tenniseväljaku piirdega oluliselt põhjalikum, mistõttu vajab padeliväljaku piire ka lintvundamenti.

Enamlevinud kate padeliväljaku puhul on kindlasti kunstmuru kate, mis oma vähese hooldusvajaduse ning jala- ja hinnasõbralikkusega on siinkohal samuti parim valik.

Kõik küsimused said vastuse? Telli väljak juba täna!

Kui kõik eelpool käsitletud punktid on läbi mõeldud ja sobivad lahendused leitud, alusta tenniseväljaku ehituse planeerimisega juba täna! Just praegu on selleks parim aeg, sest välihooaeg on kohe-kohe algamas. Unigrassi kodulehelt leiad ka teiste spordiväljakute ehituse kohta vajalikku teavet.

Unigrass on 2003. aastal asutatud spordiväljakute ehitamisega tegelev ettevõte, mis on praeguseks ehitanud üle 200 erineva katte ja lahendusega spordiväljaku üle kogu Eesti. Klientideks on olnud nii riigi- kui ka kohalikud omavalitsused, tenniseklubid, haridusasutused, eraettevõtted ja -kliendid. Unigrassil on aastatepikkune riigihangetel osalemise kogemus ja meie pikaajaliste koostööpartnerite hulka kuulub enamik suurematest ehitusfirmadest.

www.unigrass.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785