Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 14. oktoober 2019

Probleemne küttesüsteem võib saada takistuseks hoonele kasutusloa saamisel

Kinnisvara ostubuum ei paista raugevat, ostetakse nii uuemaid kortereid kui vanemaid maju. Enamasti panga abil ehk siis laenuga. Paraku paljud saavad laenu ka kasutusloata kinnisvara ostmiseks, räägib Potipoiss OÜ korstnapühkija-meister Pepe Sussen.

Oma kogemusest teame, et Eestis on ikka veel palju kinnisvara, millel puudub kasutusluba. Viimasel ajal oleme pidanud mitmel korral abiks olema klientidele, kes on ostnud laenu abil kinnisvara, aga see on ilma kasutusloata. Sellise ostu puhul annab pank tavaliselt teatava ajavahemiku, mille jooksul tuleb kasutusluba saada. See ülesanne, mis alguses uue kodu ootuses tundub täitsa tehtavana, võib aga lõppeda suure närvikuluga ja ka palju suuremate kulutustega kui arvanud oleksite.

Korstnapühkimise akt ei ole võluväega dokument

Kahjuks on paljud endiselt arusaamisel, et tahkeküttesüsteemi puhul piisab kasutusloa saamiseks ainult korstnapühkimise aktist. Viimane oleks justkui võluväega dokument, mis kõik probleemid lahendab. Seetõttu jäetakse küttesüsteemidega tegelemine kasutusloa taotluse juures tihtipeale üheks viimaseks etapiks, sest eeldatakse, et sealt enam ühtegi lisaprobleemi ei tule.

Aktist piisab aga ainult siis, kui teil on olemas ka kõik muud vajalikud dokumendid: küttekehade passid ja paigaldaja allkirjad, teostusjoonised, kasutatud materjalide sertifikaadid jne. Enamasti aga neid lisadokumente inimestel ei ole. Siis aitab hädast välja eksperthinnang, mille väljastamise õigus on korstnapühkija-meistril ehk 5. taseme korstnapühkijal.

Kuidas toimub küttesüsteemi eksperthinnangu väljastamine

Tööd alustame konsultatsiooniga, et teha kindlaks, kas süsteem on korras või on seal puuduseid, mis tuleb enne eksperthinnangu väljastamist likvideerida. Kahjuks enamasti leidub ka puuduseid. Kergemal juhul on puuduseks lihtsalt mittepõlevast materjalist põrandakatte puudumine küttekeha ees, kerise juurest võib liiga väikese ohutuskuja puhul puudu olla seinapindu kaitsev plaat või tuleb korstna küljest eemaldada sinna kinnitatud kommunikatsioonid. Keerulisematel juhtudel aga tuleb küttesüsteemi seadustega kooskõlla viimiseks näiteks ühendada mõni küttekeha või ventilatsioon ümber teise lõõri. See on üks suuremaid probleeme, millega kokku puutume – küttekeha ja ventilatsioon on ühendatud samasse lõõri.

On ka juhtumeid, mil on lihtsam küttekehast üldse loobuda kui hakata seda seadustama. Siinkohal tuletame ka meelde, et küttesüsteem peab tegelikkuses vastama sellele, mis ehitusprojektis on ette nähtud.

Peale konsultatsiooni väljastame kirjaliku kokkuvõtte ning räägime läbi edasised sammud. Kui ühel hetkel saavad puudused likvideeritud, siis saame väljastada eksperthinnangu, millega käivad kaasas ka teostusjoonised ja erinevad sertifikaadid. Eksperthinnangu koostamine ei ole luulekunst, kus vastuseid otsitakse taevas liikuvatelt kaunitelt pilvedelt.

Teostusjoonise näidis
Foto: Potipoiss OÜ

Lase küttesüsteem üle kontrollida juba enne ostu

OÜ Potipoiss pakub konsultatsiooni, mille raames oleme valmis objektile kohale tulema ning andma hinnangu küttesüsteemi seisukorrale. Kui majal on kasutusluba olemas, saame lihtsalt kontrollida, kas kõik vastab sellele, mis müügikuulutuses kirjas. Kui kasutusluba aga veel ei ole, saame teha konsultatsiooni käigus ka kalkulatsiooni, kui palju läheb maksma küttesüsteemi seadustega vastavusse viimine ning eksperthinnangu väljastamine kasutusloa saamiseks. Uskuge – need summad, mis teil on võimalik selle nõustamise tulemusena kinnisvara hinnast alla saada, on kindlasti suuremad kui konsultatsioonile kulutatud raha. Aja- ja närvikulu kokkuhoiust rääkimata.

Vaata lisainfot potipoiss.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785