Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 31. mai 2019

Missuguse niidukiga niita muru?

Võib väita, et muruniiduki valik on muutunud keerulisemaks kui kunagi varem. Kui aastaid tagasi võis valida peaasjalikult kas elektrilise- või sisepõlemismootoriga muruniidukite vahel, siis tänapäeval tuleb valik teha juba klassikalise muruniiduki, akuniiduki või hoopis robotniiduki vahel.

Muruniidukite puhul saab valida kas käsistarteriga või elektrilise käivitusega, lükatava, iseliikuva, esiveoga või tagarattaveoga, väljaviskava või sootuks koguva niiduki vahel. E-poest Kaup24.ee leiate suure niidukite valiku, mille hulgast leidub kindlasti teile sobiv.

Nagu näha, on valik juba üsna keeruline, mistõttu tuleb alustada oma vajaduste kaardistamisest. Kõigepealt: kui suur on niidetav ala. Väikesesse ridaelamuaeda sobib ideaalselt kas elektriline niiduk, käsitsi lükatav muruniiduk, akuniiduk või ka robotniiduk. Kaup24 spetsialistide ostusoovituseks on robotniiduk Garden Sileno Life.

Ridaelamu kruntide puhul ja üldse tiheasustusalal võiks arvestada ka mürareostusega, mistõttu oleks väga soovitav kasutada kas elektrilisi- või akuniidukeid.

Akutehnoloogia teeb võidukäiku

Suuremale linnakrundile sobib juba sisepõlemismootoriga muruniiduk, kuid siinkohal võib juba julgelt pilgud pöörata ka akutehnoloogia poole, mis on viimastel aastatel jõudsalt arenenud.

Erinevad tootjad pakuvad erinevaid kergeid ja kompaktseid akumuruniitjaid, mis võimaldavad ühe laadimisega niita kuni 200 ruutmeetri suuruseid muruplatse. Seega tundub, et vähemalt linnaaedades tasub tõsiselt mõelda akuniidukite peale.

Kaalu kasutusmugavust!

Suurematesse maamajapidamistesse sobivad juba sisepõlemismootoriga muruniidukid, kuid ka siinkohal tuleb arvestada kasutusmugavusega.

Muruniiduki valimisel tuleb arvestada, et töötamine lükatava muruniidukiga on füüsiliselt mõõdukas töö, kuid künklikul maastikul töötamine võib olla juba kohati raske, mistõttu tasub mõelda iseliikuva ehk vedavate ratastega muruniiduki peale. Vedavate ratastega muruniiduki puhul piisab niiduki suunamisest ning seega ei nõua see töö suuremat füüsilist väljakutset. Kaup24 ostusoovituseks on isevedav niiduk HECHT 5564 SX.

Suuremate murupindade hooldamiseks tasub kaaluda juba murutraktori ostmist, kuna töötamine väikese lõikelaiusega käsiniidukiga suurtel pindadel on liialt ajamahukas.

Kuna tänapäeval on kõige suurem puudus ajast ja kui Teil pole soovi kulutada lühikest suve muruniitmisele, tasub investeerida juba robotniidukisse. Robotniidukid võivad suurepäraselt asendada ka murutraktoreid, kuna nad saavad hakkama isegi kuni 6000 m² suuruste murupindade hooldamisega.

Mida teha niidetud muruga?

Kui otsustate muruniiduki kasuks, tuleb niiduki puhul mõelda, mida plaanite teha niidetud muruga. Kui soovite jätta niite maha, siis tuleb valida külgväljaviskega või tahapaiskega muruniiduk.

Aiaidee.ee artiklid muru eest hoolitsemiseks pakuvad siinkohal praktilisi näpunäiteid, kuidas niidet parimal viisil kasutada. Kui niide on u 2cm pikk, võib selle rahulikult ka maha jätta.

Külgväljaviske puhul saadetakse niide kas peenestatult või täispikkuses muru peale ühtlaselt laiali või vaalu. Siinkohal tuleb arvestada aga asjaoluga, et külgväljaviske puhul tuleb niitmisel arvestada töösuunaga, et peenrad ja teerajad niitest puhtaks jääksid.

Üldjuhul tuleb niidetud muru kokku rehitseda ja kes seda teha ei soovi, peaksid otsustama kogumiskorviga muruniiduki kasuks. See välistab rehitsemistöö ja teisalt saab kogutud niitest toota väärtuslikku komposti.

Kogumiskorviga muruniidukitega saab sügisel toota ka kompostiks vajaminevat orgaanilist materjali mahalangenud lehtedest. Selleks tuleb lehed riisuda vaalu ja seejärel niidukiga peenestada. Tulemuseks on suurepärane orgaaniline materjal.

Tutvuge ka kodus.ee artikliga 20+ nippi kauni ja vastupidava muru saamiseks. Nii saate enda uut niidukit kasutada peatselt parimal viisil!

Kaup24.ee – tellige aiatehnika internetist, säästke aega ja raha!

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785