Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 10. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus kaamerabuss võimaldab saada torustikest eriti terava 3D pildi

Vee- ja kanalisatsioonitorustike rajaja Watercom teostab alates veebruari lõpust töid uue ja tehniliselt rohkesti võimalusi pakkuva kaamerabussiga, mis on oma modernse tehnikaga Eestis esimene omalaadne. Kaamerauuring võimaldab saada hea ülevaate isegi suure vooluhulgaga torustike seisukorrast ja probleemidest tänu eriti teravale 3D pildile, mida on võimalik kohe bussis kohapeal ka analüüsida.

OÜ Watercom transpordiosakonna juhataja Anneli Mänd sõnab, et kuigi kaamerauuringuid tehti torustikele ka seni, on uuel kaamerabussil võrreldes eelmisega päris mitmeid uuendusi. Nüüdsest on võimalik mõõta toru siseläbimõõtu ning kasutada laserit, mille abil saab tuvastada, kas torustikus on tekkinud deformatsioon, näiteks vajumine ja vaadata seda 3D-na arvutist. Ühtlasi lisandus kaamera 110 mm toru jaoks, millega on võimalik mõõta ka kallet.

Vee- ja kanalisatsioonitorustike rajaja Watercom teostab töid uue modernse kaamerabussiga, mis on Eestis esimene omalaadne
Foto: Watercom

„Lühidalt öeldes on meil nüüd kaks suurepärast kaamerat. Suurem kaamera on mõeldud 160-400 mm läbimõõduga torustike vaatamiseks ning lisaks on kaameral siseläbimõõdu lugeja ja deformatsiooni tuvastaja. Teine, väiksem kaamera on 100-250 mm läbimõõduga torustike vaatamiseks ning näitab sarnaselt suurele kaamerale samuti kaldenurka,” tutvustab Mänd. Peale nende kahe kaamera on bussis transporter, mis on mõeldud veel suuremate, 400-1000 mm läbimõõduga torude vaatamiseks. Lisavõimalusena saab nüüd vaadelda ka suure veevooluga torusid, kuna olemasoleva kaabliga saab ühendada „paati“, mis vee peal edasi liigub.

Parema kvaliteediga pildi tarvis on kaamerabussis aurueemaldaja, mis tõmbab talvel kaevust sooja auru endasse, et filmitav pilt jääks selge, mitte udune. Vastasel juhul tekib sooja toru ja külma õhu kokkupuutel kaamerasilmale aur. Uuel kaamerabussil on torude filmimiseks 300 meetrit tugevat kaablit ning kaabli tõstevõime on kuni 200 kg.

Mänd lisab, et uus on ka fiiberkaamera koos tekstigeneraatoriga, millega saab koostada raporteid. „Uue võimalusena lisandus kaamerale pöörlev pea, millega saab paremini tuvastada torustikes defekte, ning 60 meetrit kaablit, mis võimaldab vaadata ka pikki kaevuvahesid. Uus tehnika viib meid turul kindlasti eelistatud positsiooni, sest saame pakkuda kvaliteetset teenust kõikidele olemasolevatele ja tulevastele klientidele.”

OÜ Watercom on 2010. aastal asutatud AS Tallinna Vesi tütarettevõte. Ettevõtte põhitegevusalaks on vee- ja kanalisatsioonitorustike rajamine nii arendajate, ettevõtete, omavalitsuste kui ka eraisikute tellimusel. Lisaks pakub Watercom teehoiutöödega seotud teenuseid, projektijuhtimis- ja järelvalveteenust ning survepesu- ja transporditeenuseid.

Lisainfo: www.watercom.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785