8. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulepüsivad seinapaneelid, mis ei vaja viimistlust

Foto: Bauroc
Bauroci seinapaneelidest saab ehitada tööstus- ja põllumajandushoonete tule- ja löögikindlad seinad, mis summutavad hästi ka müra. Neist laotud seinad ei vaja ilmtingimata viimistlust. Paneelide paigaldamisest ja omadustest räägib Bauroc AS arendusjuht Esko Unga.

Kõik bauroc paneelidest seinad vastavad tulepüsivuse klassile EI 240.

Tänu paneelis olevatele sarrusvõrkudele saab neist ehitada ka löögikindlaid seinu – klass EI-M.

Hoonesisesed paneelseinad ei vaja reeglina vundamenti ja neid võib paigaldada otse betoonpõrandale.

Seinad võib jätta nii seest- kui ka väljastpoolt viimistlemata. Kui esteetilistel kaalutlustel on viimistlus ikkagi vajalik, on sobiv seinad katta lubivärviga või pritskrohviga. Sisetingimustes sobib ka lateksvärv.

Hea soojapidavuse tõttu ei vaja 250 mm ja laiematest bauroc seinapaneelidest ehitatud välisseinad soojustamist. Näiteks 250 mm paneelseina soojusläbivus U=0,57W/m²K.

Bauroc valmistab poorbetoonist armeeritud seinapaneele hoonete mittekandvate sise- ja välisseinte ehitamiseks. Seinapaneele kasutatakse peamiselt tuletõkkeseinte ehitamiseks nii tööstus- kui laohoonetes. Juba 150 mm paksune poorbetoonpaneelidest ehitatud sein vastab tulepüsivusklassile EI 240. Tulemüüri (klass EI-M) ehitamiseks peab seina paksus olema vähemalt 200 mm.

Seinapaneelid sobivad hästi ka mistahes muude köetavate või külmade ruumide sise- ja välisseinte ehitamiseks. Paneelide laius on 150 – 375 mm ja kõrgus 600 mm ja neid toodetakse pikkusega 1,2 – 6 m, pikkuse samm on 0,2 m.

Paneelide kinnitamine ja horisontaalsete paneelivuukide tihendamine. Bauroc seinapaneelid paigaldatakse horisontaalselt üksteise paela ja kinnitatakse otstest hoone karkassipostide külge. Paneelide kinnitamiseks saame soovitada erinevaid lahendusi – vuugisisesed peitekinnitused või terasprofiilidega läbi seina. Paneelseinte horisontaalvuukide tihendamiseks saab kasutada kas tihenduslinti või bauroc POORBETOONILIIMI. EI-M klassi tulemüüri des tuleb horisontaalvuugid tihendada liimiga, vuugilint siin ei sobi.

Seinapaneelid on kasutusel Eestis ja välismaal. Meie poole pöörduvad nii projekteerijad kui ka ehitajad konsultatsiooni saamiseks. Enamasti saadetakse meile hoone plaanid, millel on ära märgitud planeeritavate seinte asukohad ning millised on seinale esitatavad nõuded – tulepüsivus, soojapidavus. Selle põhjal saadame neile omapoolse nägemuse, milliseid paneele peaks kasutama. Pärast seda täpsustatakse paneelide pikkused ja vajadusel joonistatakse seinte laotised. Lõpuks valitakse sobiv lahendus paneelide kinnitamiseks karkassipostide külge. 

Valminud objektid. Bauroc seinapaneelidest on ehitatud muuhulgas Tallinna lähedal Nehatus asuva VGP Park Logistikakeskuse tuletõkkeseinad, Maardus asuvate mänguasjade ladude tuletõkkeseinad. Samuti on seinapaneele kasutatud Unus OÜ tootmis- ja büroohoones, Aru Grupi tootmishoones jm. Väljaspool Eestit on bauroci paneelidest seinu ehitatud Soomes, Leedus, Norras ja Rootsis. Rootsis, kus on aastakümnete pikkune traditsioon, kasutatakse poorbetoonpaneele palju ka hoonete välisseintes. Valminud objektid on näiteks Malmös Nils-Ols Alpha tootmishoone ja Borlänge logistikaterminal.

www.bauroc.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785