Autor: Teeli Remmelg • 19. oktoober 2022

Ehitus ilma BIM-ta on mõttetult kallis ja raiskav

Kuigi viimastel aastatel on ehituses BIMi kasutajate arv teinud kiire hüppe, pole terve hoone maksumuses siiski soovitud kokkuhoidu saavutatud. Miks BIMi võimalustest kasutatakse endiselt suhteliselt väikest osa ja kuidas sellest suuremat kasu välja võluda, sellest räägivad raadiosaates „Eetris on ehitusuudised“ Nordeconi hoonete projekteerimise osakonna juht Madis Kerner  ja Tarconi BIMi konsultant ja koolitaja Taavi Liiv.
Foto: Andras Kralla
Foto: Andras Kralla

Lahkame probleemi, et kuigi projekteerijad ja peatöövõtjad kasutavad juba igapäevaselt BIMi ja on aru saanud, et see vähendab oluliselt vigu ning raiskamist, siis paljud keskmiste ja väikeste ehitusfirmade juhid on pigem skeptilised ning peavad seda liiga kulukaks ja aeganõudvaks. Lähiajal tuleks otsida koos lahendusi, kuidas ka allhankijaid panna ehitusplatsil BIMi mudeleid kasutama, et nad ei käiks enda väljaprinditud joonistega ringi.

Arutame ka, miks tänased otsustajad on endiselt ebakindlad ega näe BIMist suuremat kasu. Kui tellija, projekteerija ja ehitaja on leidmas juba ühist keelt, siis haldaja kaasamine on veel lapsekingades ja suur võimalus kasutada andmeid terve ehitise elukaare jooksul läheb raisku.

Samas toome edukaid näiteid, kus ehitajad on suutnud BIMi abil vältida raiskamist ehitusplatsil ja ka ehitise hilisemas elukaares. Saatejuht on Teeli Remmelg.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785