Autor: Tõnu Toompark • 1. oktoober 2013

Statistika: 30 protsenti palkade kogusummast läheb elamispindade tehingute tegemiseks

Eelkõige just korterituru suur aktiivsus ja hindade kerkimine on ülespoole viinud ka elamispindade käibe. 2013 II kvartalis oli Eesti elamispindade käive 344 miljonit eurot. Nii suurt käivet nägime viimati viis aastat tagasi 2008. aastal.

Elamispindade käive netopalkade summa suhtes on viimastel aastatel püsinud üsna stabiilselt turvalises 20-30% vahemikus. See on igati jätkusuutlik tase, kus kinnisvaraturul on piisavalt likviidsust, kuid tegemist ei ole veel ülekuumenemisega.

Hetkel läheneb elamispindade käibe osakaal palkade kogusummast 30 protsendi piirile. See ei pruugi olla päris vastavuses Eesti majanduse üldise olukorraga ja faktiga, et Eesti ekspordipartnerite majandusega ei ole samuti lood kõige paremad.

Netopalkade summa ja elamispindade käive (vasak telg, mln €) ning nende osakaal (parem telg, %)

Netopalkade summa ja elamispindade käive (vasak telg, mln €) ning nende osakaal (parem telg, %)

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688