Autor: Sulev Senkel • 10. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viis lihtsat mõtteviisi muutust, mida ehituses rakendada: II osa

Eelmisel nädalal tõin näite sellest, et olenemata ettevõtte tegevusvaldkonnast, ehitus, tootmine või teenusettevõtted, on neil kõigil sarnaseid pudelikaelu, mis takistavad ettevõttel saavutada paremaid tulemusi.

Üks kõige olulisemaid on mõtteviisi muutumine, mida on keeruline mõõta või hinnata. Kui püüame seda teha läbi erinevate tegevuste, väikeste eduelamuste, kaasates sellesse kogu oma meeskonda, on see võimalik.

Meeskonna kaasamine on siinkohal väga oluline ja mis vajab ehk pikemat käsitlust, kuid jätan selle järgnevateks kordadeks. Siiski ühe näitena meenub mulle üks ettevõte, kes võttis eesmärgiks langetada toote omahinda vähemalt 20%. Tegemist oli ettevõttega, kes pani kokku moodulitest farmaatsiatehaseid.

Ettevõtte juhtkonna kohtus kõikide oma töötajatega ning andis töötajatele piltliku valiku. Staadionil toimub jalgpalli võistlus ja sinu meeskond mängib. Sul on võimalus meeskonda aidata. Nüüd oled sa valiku ees: kas jääd mängu pealt vaatama ja lased meeskonnal kaotada või jooksed platsile ja annad võidule kaasa aitamiseks endast parima. See tähendab, et ükski eesmärk, olenemata kui võimatu see ka ei tunduks, on maksimaalses kaasamises oma roll.

Mõttemuutus nr 2: Sa tead kõike

Me oleme kõik parimad eksperdid tänu oma teadmistele ja kogemustele, me teame kõigist kõige paremini, nii me ka mõtleme ning anname teistele sellest märku. Üldises plaanis ei pruugi see olla just kõige positiivsem külg.

Üks oluline võti "halbadest harjumustest" vabanemiseks efektiivsuse tõstmisel ja tõhusamaks muutumisel, on juhinduda ning aktsepteerida mõtteviisi - ma ei tea midagi. Nii ehituses kui ka teistes tehnilistes sektorites on väga palju eksperte, insenere ja spetsialiste - parima projekti tööplaani lahendused peituvad sageli nende inimeste seas, kes selle praktiliselt  ellu viivad. Juhil on olemas küll omapoolsed lahendused, kuid kui tal puudub kogemus tegelikku praktilise tööga, mis toimub ehitusplatsil.

Selline olukord on suurepärane möödarääkimiste tekkeks. Juht kurdab, et kuidas küll tööline aru ei saa. Tööline mõtleb, et kuidas juht ei saa aru, et nii pole võimalik teha, nagu ta arvab. Küsi!

Efektiivsusega tegelnud ehitusettevõtete juhid maailmas on aru saanud, et enne kui alustad efektiivsuse teemaga uue projekti puhul, tuleb uksest väljudes otsustada, kas võtta oma ego kaasa või mitte. Selline suhtumine ei tee juhti nõrgemaks. Juht, kes suhtleb oma töötajatega igal tasandil ja kuulab (selle kõige paremas mõistes), millised on tema parendusettepanekud, ei kaota oma autoriteetsust. Koostöö toimib siis, kui seda tehakse juba kõige algusest saati. Parimad eksperdid peituvad kõigil tasanditel.

Koostöö kõikide tasandite töötajatega aitab eemaldada järgmise raiskamise - alakasutatud personal. Kasuteguriteks on osutunud - kindlamad tööplaanid, vähem tööseisakuid, jne. Vähem tähtis pole ka usalduse tõus ettevõtte sees, meeskondades ja koostöös alltöövõtjatega.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785