Autor: Tõnu Toompark • 7. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: kas eluasemejääk on tõusule pöördumas?

Eluasemelaenude intressimäär näitab järjekordset rekordit - nii madalal ei ole see veel kunagi olnud. Kindlasti osalt tänu soodsale intressimäärale on laenuturul positiivsed päevad. Laenukäibed on aastaga kasvanud 22%.

2012. a. juunis langes eluasemelaenude intressimäär 2,9 protsendini. Veel kuu varem oli intressimääraks 2,96%. Tegemist on esmakordse juhtumiga, kus eluasemelaenude keskmine intressimäär on kukkunud alla kolme protsendi.

Kuu keskmisena oli euribor juunis 0,935%, mis tänases vaates tundub euribori järjepideva languse valguses kohutavalt suure numbrina.

Kindlasti on madal euribor ja madal intressimäär üheks põhjuseks, miks eluasemelaenude turg on aktiveerunud. 2012. a. II kvartalis väljastasid pangad eluasemelaenusid 151 miljoni euro väärtuses, mis on eelmise aasta samast perioodist 22% rohkem.

Võrdlusena olgu siin toodud, et laenukäivete pikkaeg oli 2006.-2007. aastal, mil kvartali laenukäive oli 600-700 miljoni euro kandis. Neist käivetest oleme veel 4-5 korda maas.

Kasvanud eluasemelaenude käive ei ole veel kvartalite arvestuses tõusule suunanud eluasemelaenude jääki. Küll on eluasemelaenude jääk kuude lõikes asunud tõusule.

Teisisõnu tähendab see, et üle kolme aasta on pangad väljastamas rohkem eluasemelaene, kui nad igakuiste maksetena vanu laene turult kokku korjavad.

Eks lähitulevik näitab, kas tegemist on ajutise võnkega laenujäägi näitajas või on tegemist siin ühe trendi pöördumisega.

Eluasemelaenu intressimäär, Euribor, laenumarginaal, %

Eluasemelaenude jääk ja käive kvartalite lõikes, mln €

Eluaseme- ja eraisikulaenude käibe ja jäägi juurdekasv võrreldes eelmise aasta sama kuuga

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785