6. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Garantiikiri – kergestiavanev langevari tellijale

Ehitusprotsess on võrreldes muude töövõttudega nüansirohke ning kätkeb endas erinevaid riske. Tellijale on olulisteks riskideks nii töövõtja maksejõuetuks muutumine, ehituslepingu täitmata jätmine kui ka ebakvaliteetne töö. Tugevaks tagatiseks tellijale on siinkohal garantiikiri töövõtja pangalt või kindlustusseltsilt.

 

Mugav ja kindel instrument tellijale

Üldistatult on garantiikiri leping, millega garant võtab garantii saaja ees kohustuse maksta garantiikirjas sätestatud juhtumil kokkulepitud rahasumma (garantiisumma). Garandiks on reeglina töövõtja pank või kindlustusselts, garantii saajaks aga tellija. Loomulikult võtab garant sellise rahalise kohustuse üksnes töövõtja tellimusel ja tasu eest.

Ehituslepingutes nähakse garantiikirja esitamine ette erinevate töövõtja lepingukohustuste tagamiseks – töövõtja ehitusperioodi kohustused, garantiiperioodi kohustused, samuti töövõtjale tehtava ettemaksu tagamine. Seda kasutatakse praktikas ka peatöövõtja nõuete tagamiseks alltöövõtja suhtes.

Garantiikirja teeb tellija jaoks eriti atraktiivseks ja töövõtjale vastupidiselt riskantseks instrumendiks asjaolu, et garandi poolt garantiisumma väljamaksmine ei sõltu sellest, kas ehituslepingu rikkumine töövõtja poolt on tegelik ja piisavalt tõendatud või milline on rikkumise tegelik rahaline mõju tellijale. Juristidele meeldib seda nimetada keeruka terminiga garantii mitteaktsessoorsus.

Teisisõnu tähendab see, et garantiisumma saamiseks piisab tellijal üksnes vastavasisulise nõude esitamisest garandile. Praktikas ongi valdav „garantii esimesel nõudmisel“, kus garantiisumma väljamaksmiseks on vajalik  vormikohase nõude edastamine garandile, milles tellija teatab töövõtja lepingurikkumisest ja taotleb väljamakse tegemist. Millises ulatuses tellija garantiisumma väljamaksmist taotleb on tellija otsustada – ta saab nõuda garantiisumma täies ulatuses või ka ainult osalist väljamaksmist.

Tellija ei tohiks garantiikirja väärkasutada

Kuivõrd väljamakse saamine garandilt on väga kerge võib esineda garantii kuritarvitamist tellija poolt. Nii võib tellijal tekkida ahvatlus töövõtjaga mistahes erimeelsuse kerkimisel ehituslepingu täitmise osas garantiikiri kergekäeliselt realiseerida ja töövõtja pangalt väljamakse võtta.

Tuleb nentida, et garantiikirja realiseerimise takistamine töövõtja poolt on komplitseeritud. Garant ei pea ju makse tegemisel tuvastama, kas töövõtja ehituslepingut ka sisuliselt rikkus või milline oli rikkumisega põhjustatud tegelik kahju tellijale – garant peab summa välja maksma, kui on saanud tellijalt vormikohase nõude. Ainus efektiivne võimalus garantiisumma väljamaksmist takistada on kohtus hagi tagamise korras.

Garandi poolt tellijale garantiisumma väljamaksmine tähendab töövõtjale reeglina ka seda, et pank nõuab temalt väljamakstu hüvitamist. Kui tellijal ei olnud siiski tegelikku alust garantiid realiseerida - ei esinenud töövõtja lepingurikkumist või sellega tekitatud kahju oli väljanõutud garantiisummast väiksem - on töövõtjal võimalik nõuda tellijalt seeläbi põhjustatud kahjude hüvitamist. FIDIC lepingutes on Täitmistagatise ebaõige realiseerimise selline tagajärg otseselt ette nähtud.

Tellija ei tohiks unustada, et garantii sisuline eesmärk on võimaldada tellijale kahju hüvitamine juhul, kui töövõtja ehituslepingust tulenevaid kohustusi ei täida või täidab mittekohaselt. Garantiikirja kergekäeline realiseerimine mistahes erimeelsuse või töövõtja lepingurikkumise korral ei ole mõistlik.

 

MIS ON MIS ?Praktikas enimkasutatavad garantiitagatised tellijale:

Pakkumuse tagatis – ehituse riigihangetes kasutatav tagatis tellijale (hankijale), garantii võib realiseerida, kui pakkuja võtab oma pakkumuse selle jõusoleku tähtaja jooksul tagasi. RHS § 34 kohaselt on pakkumuse tagatise maksimumpiiriks  1% hankelepingu eeldatavast maksumusest.

Ettemaksu tagatis – ehituslepingutes kasutatav tagatis tellijale, millega tagatakse töövõtjale tehtud ettemaks.

Ehitusaegne tagatis – ehituslepingutes kasutatav tagatis tellijale, mis tagab töövõtja ehitusperioodi aegsete kohustuste täitmist. Enamasti suurusega 10% lepingu maksumusest.

Garantiiaegne tagatis – ehituslepingutes kasutatav tagatis tellijale, mis tagab töövõtja garantiiperioodi aegsete kohustuste täitmist. Enamasti suurusega 2% lepingu maksumusest.

Täitmistagatis – FIDIC lepingutes (s.o Insenerkonsultantide Rahvusvahelise Föderatsiooni väljatöötatud ehitus- ja projekteerimisvaldkonna töövõtulepingute standardtingimused) kasutatav tagatis tellijale. Täitmistagatisega tagatakse töövõtjale tehtud ettemaksu, töövõtja ehitusaegsete kohustuste täitmist ja töövõtja garantiiaja kohustuste täitmist.

Artikli autor on Marko Mehilane, advokaadibüroo Entsik & Partners vandeadvokaat ja partner

Autor: Advokaadibüroo ENTSIK & PARTNERID ehitusõiguse blogi

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785