29. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna korteriturg vaevleb pakkumiste põuas

Astlanda Ehituse juhatuse liige Kajar Kruus kirjutab, et praegune uute elamuprojektide turuletulek ja nende senine müügiedu kinnitavad korterite defitsiiti.

Viimase aasta-kahe jooksul on pealinna korteriturg kokku kuivanud. Teatavas mõttes oli kriisiaegne suur pakkumine illusioon, sest müüjate kõrged hinnaootused ei olnud realistlikud. Nüüd on pealinna korterituru erinevatesse segmentidesse vaja uusi mõistliku hinnaga kortereid.

Praeguseks on olukord kinnisvaraturul oluliselt muutunud. Võib isegi öelda, et 2010. aastal tekkis Tallinnas kriitiline korteripuudus. Hea kaup oli ammugi müüdud ja uusi kortereid peaaegu ei lisandunud.

Praegu voolab raha pankadest kinnisvaraturule kui kevadine suurvesi mere suunas. Raha pakutakse arendajatele, alanud on eluasemelaenude kampaaniad. Uusi projekte on müüki tulnud palju, hea asukohaga projektid müüakse läbi arendajate ootustest kiiremini. Müügiedu taga on korterite paremad planeeringud, paremini läbimõeldud lahendused ja mõistlikum hinnatase.

Näiteks oli mullu detsembris Kalamajas asuva hoone müüki alustades veerand selle korteritest ostjatega juba kaetud. Lasnamäel alustasime jaanuaris 96 korteri müüki. Neist veerand on praeguseks juba müüdud või broneeritud. Kesklinna piirile kerkiva elamu müügiga alustasime neli kuud tagasi. Praeguseks on sellest korterelamust broneeritud ja müüdud ligikaudu pool.

Hinnatase on uutel korteritel seni püsinud üsna stabiilsena. Samas on ehitushinnad aastaga tõusnud 20–30% ning enam kui tõenäoliselt jätkub hinnatõus lähitulevikuski. Olukord, kus ehitushinnad tõusevad, kuid arenduste hinnad mitte, ei saa kaua kesta. See viib paratamatult olukorrani, kus uute korterite hinnad hakkavad tõusma.

Taas defitsiit? Praegune uute elamuprojektide turuletulek ja nende senine müügiedu kinnitavad korterite defitsiiti. Tallinna ja selle vahetu naabruse elamispindade turg on valmis tänavu vastu võtma 1000–1500 korterit. Majanduse edenedes senises tempos võiks järgmisel aastal uute korterite maht olla isegi 15–20% suurem. Taastärganud elamuarenduse turg on atraktiivne, sest uute projektide järele on nõudlust. Praegune klient soovib hea asukohaga kvaliteetset uut korterit ja buumiaegse ehitisega neid kriteeriume ei täida.

Autor: Kajar Kruus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785