Autor: Ehitusuudised • 23. november 2020

Mastaapse vabaõhukeskuse ehitusprojekti juhtimise väljakutsed

Rakvere Vallimäel avati tänavu ligi seitsmel hektaril laiuv Eesti oludes enneolematu vabaõhu meelelahutuskeskus. AS YIT Eesti projektijuht Andres Nurja kirjeldab väljakutseid ja projekti eripärasid.
Rakvere Vallimäe vabaõhukeskus
Foto: foto: AS YIT Eesti

Rakvere Vallimäe ehitiste rajamine ja neid siduvate tehnosüsteemide väljaehitamine oli insenertehniliselt projektimeeskonna jaoks väga unikaalne kogemus. Ehitusobjektil, mille suurus ulatus 6,8 hektarini ning kus pidi toime tulema 20 meetrise kohati vägagi järsuveerelise reljeefsusega, tuli tagada nii suvel kui ka talvel ehitusmasinate ohutu liiklemine ja töö nii Vallimäe nõlvadel kui ka süvendites. Kaeve- ja pinnasetöid viidi osaliselt läbi ka arheoloogide valvsa pilgu all.

AS YIT Eesti projektijuht Andres Nurja esineb 26.01.2021 ehituse projektijuhtimise seminaril. Pane end kirja SIIN.

Objektil varem paiknenud lauluväljaku soklikorrusega kõlakorda ja välikäimla lammutati ning selle asemele rajati uus, tänapäevastele nõuetele vastav lava- ja esinejate hoone ning 4200 istekohaga tribüünid. Siinkohal pakkus eriliselt põnevat väljakutset see, et esinejate hoone rajati maa-ala suure kalde tõttu nõlva sisse, kuna hoone on nõlva poolt ühe- ja tribüünide poolt kahekorruseline, asub hoone peasissepääs hoopis teisel korrusel.

Ebatavaline väljakutse oli piirkonna sademeveelahendus, kus tuli arvesse võtta nii kevadist lumesula kui ka hilissuviseid valingvihmasid. Sademevesi kogutakse hoonest ja alumistelt platsidelt kokku ning juhitakse torustike kaudu kogumismahutitesse ja maa-alustesse immutuskassettidesse, kust see immutatakse pinnasesse. Lisaks rajati süsteemile pumpla, mis ekstreemoludes pumpab sademevee linnust ümbritsevasse orgu. Vabaõhufoorumist rajati suundpuurimise teel sademevee äravool läbi kõrval asuva valli väljundiga bussiparkla nõlvale. Parklatesse loodi lokaalsed sademeveesüsteemid koos immutuskaevude ja drenaažitorudega.

Unikaalne on ka käsitööna valminud linnupesa kujuline leegipesa, mida projekteeriti ja valmistati samaaegselt ning mis seadistati tööle lähtudes kohapealsetest tingimustest. Tribüünide ja esinejate hoone kohale on projekteeritud ca 5 400 m2 suurust ala kattev purikatus, mille 57-meetrise sildega teraskaartele rajati tööde käigus kõik vajalikud vundamendid.

Nagu kogu ülejäänud ettevõtluses, oli kõige keerulisemaks ja ootamatumaks olukorraks 2020. aasta kevadel välja kuulutatud eriolukord. See mõjutas osaliselt tarneahelaid ja seadis ohtu ajagraafiku, sest juba kokkulepitud hanked tuli osaliselt tühistada või määramata ajaks edasi lükata. Küllaltki keeruline katsumus oli ka 2019. aastal projekteerimise ja ehitushanke paralleelne korraldamine selliselt, et tagada kõiki osapooli rahuldav tulemus läbi võimalike ressursside tõhusa kasutamise ja väärindamise. See tulenes asjaolust, et tellija soovis esimestel kuudel selgitada välja ja käia üle kõik võimalikud Vallimäge puudutavad tehnilised lahendused

Meie meeskonnal tuli koordineerida kuue erineva projekteerimisettevõtte töid samaaegselt objektil teostatavate ehitustöödega. Selline tööde korraldamine seadis meid ettenähtud ressursside ja lõpptähtaja mõttes keerulisse olukorda, kuna järeleandmisi töö kvaliteedis ja ohutuses ei olnud me mingil juhul valmis tegema. Oleme väga tänulikud tellijale, kes tuli meile vastu ja pikendas tööde teostamise tähtaega kahe kuu võrra – tänu sellele suutsime projekti õnnestunult ja kokkulepitud tähtajaks valmis saada, kirjeldas AS YIT Eesti projektijuht Andres Nurja.

Nurja jätkas, koroonakevade valguses leidis aset ka üks huvitav vahejuhtum. Alustasime tänu soojale talvele graniitplaatide paigaldamisega 2020. aasta aprillis, pandeemia esimese laine tipphetkel. Töövõtja avastas graniitplaatide pakendit avades sildilt kirja „WUHAN, CHINA“. Olime materjali tellinud objektile ettenägelikult juba 2019. aasta septembris, aga omajagu elevust tekitas see sellel hetkel siiski.

Rohkem ehituslikke detaile ja huvitavaid seiku kuuleb 26. jaanuaril toimuval ehituse projektijuhtimise seminaril. Programm ja registreerimine SIIN.

Rohkem fotosid projektist näeb YIT kodulehelt.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785