Autor: kinnisvarauudised.ee • 12. märts 2020

Säästlik Hoone konverentsi kuupäev muutus!

26. märtsil toimuma pidanud Säästliku Hoone konverentsi oleme tõstnud koroonaviiruse tõttu 10. juunile. Tegime sellise otsuse, et üritusel osalejate, esinejate, korraldajate ja partnerite turvalisus ning tervis oleks hoitud. Arvestades praegust olukorda, on ürituse edasilükkamine õige ja hooliv samm. Inimeste tervis ja turvalisus on meile kõige tähtsamad.

Sel aastal juba kuuendat korda toimuvale konverentsile ootame hoonete ehitajaid, arendajaid, projekteerijaid, arhitekte, ehitiste omanikke ja kõiki huvilisi, kes energiasäästlike lahendustega kursis olla soovivad.

Päeva alustame puitelementehitusega. Kiirenev linnastumine suurendab nõudlust nii avalike hoonete kui elumajade järele. Ehitada tuleb kiiremini ja keskkonnasõbralikumalt. Heaks lahenduseks on puit – ennekõike tänu pidevalt paremaks muutuvatele moodulehitamise võimalustele: ehitusplatsidel saab aina enam kasutada tehases varem toodetud elemente. MetsäWoodi klienditoe juht Janne Heikkilä, kes tuleb Soomest, tutvustab tulevikulahendusi.

Edasi liigume jäätmete käsitluse juurde. Seni ei ole keskkonnahoid ehitusjuhtimise kümne esimese prioriteedi hulgas olnud, kuid selle tähtsus kasvab. Nii riiklikul kui ettevõtte tasandil hakatakse järjest rohkem tähelepanu pöörama jäätmete sorteerimisele ning käitlemisele. Mapri Ehitus on arvestanud, et 50% jäätmeid vähendades ning rohkem ja korrektsemalt materjale sorteerides saab keskkonnahoidu tõhustada väga lihtsate meetmetega ning ettevõttele tulusalt. Mapri Ehituse osanik ja juhatuse liige Tarmo Roos räägib, kuidas jäätmekäitlust agiilselt ning väikeste sprintidega parandada.

TalTechis avati targa linna tippkeskus, mis valmistab ette esimesi suuremaid targa linna lahendusi, mida hakatakse Eesti linnades katsetama juba 2021. aastast. Nende kindel eesmärk on, et kõige säravamad ideed jõuaksid Eesti linnakeskkondadesse, seda siis teadusliku potentsiaali, innovatsioonitaseme aga ka majandusliku kasu võtmes. Tippkeskuse juht ja TalTech teadlane Ralf-Martin Soe tutvustab, mida oodata.

Eesti taastuvenergia sektoris jätkub väga kiire areng ning päikeseenergia on nendest kõige populaarsem liik. Eesti idufirma katuse- ja fassaadimaterjal ühendab tugeva teraskatuse ja elektrit tootvad monokristalsed päikeseelemendid. Ettevõte on päikeseenergias nii kindel, et plaanib hakata katuseid tulevikus tasuta jagama. Enne tootmise avamist teemat põhjalikult uurinud Roofit Solar Energy tegevjuht Andri Jagomägi tutvustab uusi suundi päikeseenergia tootmisel ja hoonetes kasutamisel.

Kesk-Euroopas lahendatakse pooled uutest büroopindadest tõstetavate põrandatega, Eestis on see lahendus peaaegu tundmatu. Meil seostatakse tõstetud põrandaid enamasti kaablitega ning neid kasutatakse põhiliselt alajaamades ja serveriparkides. Tõstetud põrandalahendusi tasub kaaluda ka büroodes ja kütte-ventilatsioonilahenduste rajamisel. Lisaväärtust pakub kahetasandiline põrandalahendus nii arendajale, projekteerijale, ehitajale kui hoone omanikule. Kahel tasandil põrandate lahendustest räägib Floorin tootejuht Kaido Leola.

Ajal, mil majanduseksperdid ennustavad kodumaise ehitusturu jahtumist, ootab endiselt rekonstrueerimist 20 000 enamasti Nõukogude perioodil ehitatud paneelmaja. Ilma amortiseerunud paneelmajade renoveerimiseta hakkama ei saa. TalTech ehituse ja arhitektuuri instituudi professor Targo Kalamees tutvustab teaduspõhiseid, aga praktilisi lahendusi: kuidas jõuda säästlikult õige tulemuseni ja mida renoveerimisel silmas pidada.

Päeva lõpetame samuti puiduga. Lennusadamasse plaanitud Keskkonnamajast peab saama omamoodi teeviit tulevikku, see on Eesti kõige keskkonnasõbralikumast riigihoone. Ehitusel kasutatakse terase ja betooni asemel võimalikult palju ainsat taastuvat ehitusmaterjali – puitu. Seal on ka kavas kasutada nutikaid lahendusi, et rajatud saaks liginullenergiahoone. Riigi Kinnisvara kinnisvaraarenduse projektijuht Hannes Ulmas räägib millised on plaanid ja kavad ning kuidas on seni läinud.

Vaata konverentsi kava ja pane ennast kirja SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785