Autor: Ehitusuudised • 27. jaanuar 2020

Kuidas teha nädala töö kahe minutiga?

Digiehituse praktik Taavi Liiv kirjeldab lihtsat näidet, kuidas mudelprojekteerimine aitab saavutada 20 000% võitu ühelt konkreetselt tööliigutuselt.
Foto: Karno Energy

"Käisin BIM-teemadel rääkimas ühe tuntud ehitusettevõtte eelarveosakonnas. Mahuarvestuse teemadeni jõudes oli eelarveinimene mulle välja mõelnud proovikivi. Tal oli mudel Tartu ülikooli uuest Delta õppehoonest, mille mahtusid nad olid eelarve faasis just arvutanud. Arvutused olid tehtud jooniste põhjal ja mudel oli pelgalt vaatlemiseks.

Väidetavalt olla eri pikkusega ja eri tüüpi fassaadipulkade kokkulugemiseks jooniselt kulunud aega kaks nädalat (arvan, et tegelikult läks pisut vähem). Nüüd oli eelarvestaja uudishimulik, kaua võtab sama protsess aega mudeli abil. Avasin mudeli ja kahe minuti pärast oli pulkade spetsifikatsioon tabeli kujul olemas. Seepeale ütles eelarvestaja kogeledes: “Kontrollime ikka mahte ka …” Ennäe imet, mahuerinevus jäi paari protsendi sisse," kirjeldab Liiv.

PANE TÄHELE!

11. veebruaril toimuval Ehituse Tehnoloogiakonverentsil 2020 jagame kogemuslugusid ja praktikute nõuandeid ning räägime tulevikku kujundavatest tehnoloogilistest lahendustest ehituses.

Taavi Liiv kõneleb lahendustest, mida pakub tööjõupuudusele digiehituse rakendamine.

Registeeri SIIN.

Kiirest arvutusest selgub, et kahe nädala inseneri aja peale on tööandja kulu 2000 eurot.

"Minu mõneminutilise kulutatud aja omahind jäi alla kümne euro. See vahe pole ainult kiivalt taga aetav 1%, mis võib otsustada ehitushanke saatuse, vaid 20 000% võitu. Vahe pole 1%, mis ehituse hanke saatuse otsustada võib ja mida kiivalt taga aetakse, vaid 20 000% võitu ühelt konkreetselt tööliigutuselt. Näidake mulle mõnda teist nii tasuvat investeeringut!"

"Loomulikult ei saa kõiki protsesse sellise efektiivsusega automatiseerida, aga kui leida üles õiged, on võimalik saavutada märkimisväärne aja ja ka raha kokkuhoid," kinnitab Liiv.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785