Autor: Ehitusuudised • 12. august 2019

Algas Eesti suurima puidust liginullenergiahoone projekteerimine

Alanud on Eesti kõige keskkonnasõbralikuma riigihoone – keskkonnamaja – projekteerimine. Selle töö teeb maja arhitektuurikonkursi võitnud arhitektuuribüroo Kavakava.
Keskkonnamaja aatrium koos ühiskasutuses ruumidega.
Foto: Arhitektuuribüroo Kavakava

Lennusadamasse Meremuuseumi lennuangaaride ja Noblessneri sadamalinnaku vahele plaanitud Keskkonnamajast peab saama omamoodi teeviit tulevikku. Selle ehitusel kasutatakse terase ja betooni asemel võimalikult palju ainsat taastuvat ehitusmaterjali – puitu. Ka on seal kavas kasutada nutikaid lahendusi, et rajatud saaks liginullenergiahoone.

Riigi Kinnisvara, Keskkonnaministeeriumi ning Eesti Arhitektide Liidu väljakuulutatud arhitektuurikonkursil võitjaks valiti tänavu märtsis ideekavand Kilomeeter, mille autorid on Siiri Vallner, Indrek Peil, Kristel Niisuke ja Ko Ai arhitektuuribüroost Kavakava.

Keskkonnamaja projekteerimisleping sai allkirjad juuli keskel. Töö tellijaks on Keskkonnaministeerium, tellija esindaja Riigi Kinnisvara eesotsas projektijuht Tarmo Mändmetsaga ning töövõtja Kavakava. Töövõtja projektijuht on Juhan Kangilaski, suure osa tehnilisest tööst teevad alltöövõtu korras Estkonsuldi i spetsialistid.

Keskkonnamaja projekteerimisele kulub 16 kuud. Kui kõik läheb plaanide kohaselt, võiks ehitus alata 2021. aastal. „Majaehituse rahastus on veel lahtine, kuid meie loodame endiselt, et saame end 2023. aastal uutes keskkonnasõbralikes ruumides sisse seada,“ ütles asekantsler Martinson. Ta märkis, et ruumide küsimus tuleks ministeeriumil ja keskkonnaametil lähiaastail lahendada nagunii, sest 2024. aastal lõpeb nende rendileping praeguses hoones.

„Keskkonnaministeerium ja selle allasutused on oma ühisest kodust unistanud aastaid,“ märkis Keskkonnaministeeriumi asekantsler Margit Martinson. „See kodu peab tulema keskkonnasõbralik. Ning eriti tähtis on, et seal saaks uued ja avarad ruumid ka Eesti Loodusmuuseum. “

Lisaks loodusmuuseumile on kavas keskkonnamajja ühe katuse alla kolida praegu viies linnajaos rendipindadel töötavad Keskkonnaministeerium ning Keskkonnaameti, Keskkonnainspektsiooni, Keskkonnaagentuuri ja ministeeriumi infotehnoloogiakeskuse (KEMIT) Tallinna struktuuriüksused.

UUE KESKKONNAMAJA KOHTA LEIAD LISAINFOT SIIT.

Loe ka Keskkonnamaja kerkib eeskuju looma

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785